Eitynės už Palestiną, smerkiančios Izraelio veiksmus Gazos Ruože, Londone vyko ir praėjusiais savaitgaliais, o policija jų metu sulaikė daugiau nei 100 žmonių dėl paramos draudžiamoms organizacijoms ir neapykantos kalbos skleidimo.

Šalies premjeras Rishi Sunakas penktadienį ragino, kad demonstracijos vyktų taikiai ir pagarbiai.

Organizatoriai pakeitė eitynių maršrutą, kad jis nesidriektų tomis vietomis, kur yra žymių paminklų. Tačiau policija pabrėžė, kad ankstesnių renginių metu mažos grupės vis tiek atskildavo ir eidavo, o protestuotojų elgesys tampa vis agresyvesnis.

Dėl to aplink svarbiausius paminklus savaitgalį pastatyti metaliniai užtvarai, o policija galės sulaikyti bet kokius prie jų bandančius susirinkti protestuotojus.

Savaitgalį Londone renkasi ir dešiniųjų pažiūrų kontraprotestuotojai, palaikantys Izraelį, o ne palestiniečius. Policija paskelbė, kad tarp jų gali būti futbolo chuliganų, o kai kuriose vietose gali kilti konfrontacijos rizika.

„Sky News“ praneša, kad suimta daugiau nei 50 kontraprotestuotojų vienoje užeigoje Londono centre. Iš viso jau suimti 92 žmonės.

Tarp protestuotojų per palestiniečius palankias eitynes kyla skanduotės.

Vieni šaukia: „Mūsų tūkstančiai, milijonai – mes visi esame palestiniečiai“, o kiti skanduoja „Rishi Sunakas – šiukšlė“.

Protestuotojai visiškai užėmė centrinį Londono Vauxhall tiltą.

Valdžios institucijos baiminosi neramumų, nes „Nacionalinė eisena už Palestiną“ buvo suplanuota per Paliaubų dieną – kasmetinį Didžiosios Britanijos žuvusiųjų Pirmajame pasauliniame kare minėjimą. Buvo pranešta apie dešimtis sulaikymų.

Eitynės pajudėjo po to, kai Londono centre, prie Kenotafo memorialo, žuvusieji per karą buvo paminėti dviem tylos minutėmis.

Policijos atstovas sakė, kad eisenoje dalyvauja apie 300 tūkst. žmonių.

Protestuotojai mojavo juodos, raudonos, baltos ir žalios spalvų Palestinos vėliavomis ir laikė iškėlę plakatus su užrašais „Nustokite bombarduoti Gazą“.

Nuo spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį, per kuriuos, Izraelio teigimu, žuvo mažiausiai 1 400 žmonių ir 239 žmonės buvo paimti įkaitais, Londone beveik kas savaitę rengiami mitingai.

Dėl atsakomosios Izraelio oro ir sausumos karinės operacijos, pasak „Hamas“ kontroliuojamos Sveikatos apsaugos ministerijos, Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 11 tūkst. žmonių.

Per protestą Londone skambėjo šūksniai „laisva Palestina", „paliaubos dabar“ ir „Izraelis yra teroro valstybė“.

Atnaujinta 23.59

Naujausiais duomenimis, per protestus Londone sulaikyti 126 asmenys.

Neramumai tęsiasi ir vėlai naktį. Trafalgaro aikštėje susirėmė palestiniečiams palankūs protestuotojai ir protestuojantys prieš juos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)