„Dabar galiu patvirtinti, kad jokie Asamblėjos rinkimai neįvyks gruodį arba artėjant šventiniam sezonui“, – pranešime teigė Šiaurės Airijos sekretorius Chrisas Heatonas-Harrisas.

„Dabartiniai teisės aktai reikalauja, kad rinkimų datą nurodyčiau per 12 savaičių nuo spalio 28-osios, o kitą savaitę padarysiu pareiškimą parlamente, kuriame išdėstysiu savo tolesnius veiksmus“, – pridūrė jis.

JK praėjusią savaitę pranešė, kad rinkimus sušauks iki sausio pabaigos – tai būtų jau antras toks balsavimas nuo gegužės, Londonui ir Belfastui nepavykus išspręsti besitęsiančio ginčo dėl „Brexito“.

Vadinamasis Šiaurės Airijos protokolas, susitarimo, pagal kurį Britanija išstojo iš Europos Sąjungos, dalis, numato, kad Šiaurės Airijos provincija lieka ES muitų zonoje ir bendrojoje rinkoje.

Šiuo protokolu, kurį pasirašė ir patvirtino tuometinis britų premjeras Borisas Johnsonas, buvo siekiama užkirsti kelią sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos, kuri yra ES narė, atsiradimui.

Tačiau kai kurie Šiaurės Airijos gyventojai teigia, kad protokolas silpnina jų ryšį su Jungtine Karalyste.

Vasario mėnesį dėl šio neišsprendžiamo klausimo Demokratinė junionistų partija pasitraukė iš decentralizuotos valdžios pasidalijimo principu veikiančios vyriausybės Belfaste.

„Mano tikslas, ko nusipelnė Šiaurės Airijos žmonės, yra stiprios decentralizuotos vyriausybės atkūrimas“, – penktadienį teigė Ch. Heatonas-Harrisas.

„Mano pareiga yra sukurti tinkamą aplinką partijoms Šiaurės Airijoje, kad jos galėtų dirbti kartu, kad būtų atkurtos decentralizuotos institucijos ir būtų sprendžiamos esminės problemos, turinčios įtakos Šiaurės Airijos žmonėms“, – sakė jis.

Jis pridūrė, kad šis sprendimas taip pat apima pragyvenimo išlaidų krizę, infliacijai pasiekus aukštumas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją