„Sky News“ korespondentas Alexas Rossi iš pirmojo sprogimo vietos oro uoste praneša pats girdėjęs du „labai labai garsius sprogimus“.

„Jutau, kaip sujudėjo visas pastatas. Visur buvo dulkės ir dūmai... Ėjau link vietos, iš kur išgirdau sprogimą. Žmonės atrodė labai pasimetę ir ištikti šoko“, – pasakoja žurnalistas.

„Supratau, kad tai buvo sprogimas“, – pasakoja „Sky News“ kalbinta amerikietė Denise Brandt.

„Jutau sprogimą, jo banga nuvilnijo per visą kūną. Tiesiog pažiūrėjome vienas į kitą ir aš pasakiau: eime šiuo keliu. Mus vedė instinktas, norėjome ištrūkti. Tada išvydome į mūsų pusę bėgančius ir raudančius žmones. Taigi žinojau, kad einame reikiama linkme“, – sako ji.

Iš Ženevos maždaug 10 minučių iki sprogimų atskridęs Zachas Mouzounas BFM televizijai sakė, kad antrasis, žymiai garsesnis sprogimas, padarė daug žalos – įgriuvo lubos, sutrūkinėjo vamzdžiai, pasipylęs vanduo susimaišė su aukų krauju.

„Tai buvo siaubinga. Visur telkšojo kraujas, dejavo sužeisti žmonės, mėtėsi bagažas. Ėjome po griuvėsius. Vaizdas priminė ištrauką iš filmo apie karą“, – įgriuvo lubos.

Per sprogimą Maalbeeko metro stotyje netoliese Europos Sąjungos pastatų buvo sužeisti keli žmonės.

AP žurnalistas skelbia matęs kelis žmones kruvinais veidais. Mažiausiai du buvo nešami neštuvais į greitosios pagalbos automobilius.

Kraują nuo veido besišluostantis 32 metų Alexandre Bransas pasakoja: „Metro traukinys kaip tik pajudėjo iš Malbeko stoties, kur nugriaudėjo galingas sprogimas. Kilo panika. Metro tuo metu buvo labai daug žmonių“.

Kitoje metro stotyje „Arts Loi“ buvęs Ianas McCafferty teigia: „Tuo metu kaip tik buvau „Arts Loi“ stotyje, kur išgirdau duslų sprogimą“.

„Vaizdas kaip per karą“

Zachas Mouzounas, atskridęs į Zaventemą iš Ženevos, likus maždaug 10 minučių iki pirmojo sprogimo, sakė televizijai BFM, kad dėl antro, dar garsesnio sprogimo terminale nukrito lubų plokštės ir trūko vandentiekio vamzdžiai.

„Buvo žiauru. Lubos įgriuvo, – pasakojo jis. – Visur buvo kraujas, sužeisti žmonės, lagaminai.“

„Ėjom per nuolaužas. Vaizdas buvo kaip per karą“, – pridūrė jis.

Prancūzijos televizijos „iTele“ paskelbtame vaizdo įraše matėsi keleiviai, tarp jų bent vienas vaikas su kuprine, bėgantys iš terminalo, tempdami savo daiktus. Kitame matėsi vienas saugumo pareigūnas, budintis sprogimo nuniokotoje salėje, ant kurios grindų gulėjo nuo lubų nukritusios izoliacinės dangos ir plokščių nuolaužos.

„Žinojau, kad kažkas sprogo, nes jau esu patyrusi sprogimą“, – naujienų televizijai „Sky News“ sakė amerikietė Denise Brandt.

„Pajutau sprogimą visu savo kūnu, – pridūrė ji. – Tiesiog instinktas liepė pasišalinti (toliau nuo sprogimo vietos). Tada pamatėme žmones, šaukiančius ir bėgančius mūsų kryptimi. Taigi, žinojai, kad einam teisinga kryptimi, tolyn nuo tos vietos.“

Prancūzų transliuotojas „France Info“ kalbėjosi su sprogimo oro uoste liudininke. „Su mokinių grupe ruošėmės skristi į Portugaliją, buvome išvykimo salėje, prie 4 bagažo pridavimo punkto. Išgirdau sprogimą, nukrito dalis lubų konstrukcijų, po kelių sekundžių įvyko dar vienas, daug stipresnis sprogimas, pasirodė dūmai, kilo chaosas.

Visi bėgome išėjimo link. Buvo daug sužeistų, viena moteris ant žemės gulėjo kruvinomis kojomis ir kraujuojančia galva. Stengėmės pasirūpinti visais savo mokiniais, kad nė vienas neatsiliktų. Vieno mokinė patyrė atvirą kojos lūžį, berods, sužeistas ir vienas mokytojas“, – pasakojo ji.

„Visus apėmė panika“

Tuo tarpu prie įėjimo Melbeko metropoliteno stotį, esančią netoli Europos Sąjungos būstinės, gelbėtojai įrengė improvizuotą medicinos punktą viename vietos bare. Apduję ir sukrėsti keleiviai plūdo pro stoties duris, policijai mėginant organizuoti saugumo užtvarą.

32 metų Alexandre'as Bransas, šluostydamasis kraują nuo veido, pasakojo: „Metro (traukinys) važiavo iš Melbeko stoties, kai driokstelėjo labai garsus sprogimas. Visus apėmė panika. Metropolitene buvo daug žmonių.“

Prie stoties gelbėtojai bėgo, gabendami neštuvais du žmones, kurių drabužiai buvo smarkiai suplėšyti.

Oro uoste abu sprogimai driokstelėjo tuo paros metu, kai keleivių būna daugiausiai. Virš terminalo matėsi kylantys dūmai.

Prancūzijos televizijos „iTele“ paskelbtame vaizdo įraše matėsi keleiviai, tarp jų bent vienas vaikas su kuprine, bėgantys iš terminalo, tempdami savo daiktus. Kitame matėsi vienas saugumo pareigūnas, budintis sprogimo nuniokotoje salėje, ant kurios grindų gulėjo nuo lubų nukritusios izoliacinės dangos ir plokščių nuolaužos.

Zaventemo oro uostas, kuriame yra trys pakilimo ir nusileidimo takai, jungia ES sostinę su 226 pasaulio miestais. Praeitais metais jis aptarnavo beveik 23,5 mln. keleivių.

Briuselis yra Belgijos ir 28 nares turinčios Europos Sąjungos sostinė; prie šio miesto taip pat įsikūrusi NATO būstinė.