Dviejų liudininkų teigimu, nežinomi kariškiai Koloskų gyvenvietėje dalijosi sausais maisto daviniais, ant kurių švietė rusiški užrašai, o ant rankovių ryšėjo baltus raiščius – tokius pačius, kaip pas dešimties kovotojų grupę, kurią Ukrainos kariai sulaikė prie Zerkalno, maždaug už septynių kilometrų nuo Koloskų.

Antradienį paskelbtame jų apklausos vaizdo įraše sulaikytieji prisistatė rusų desantininkais.

Skiriamieji ženklai ant šarvuočių uždažyti baltais apskritimais.

Kai vietos gyventojai privažiavo prie patikrinimo posto ir paklausė, ar galima nuvažiuoti iki kaimyninės Komsomolskaja gyvenvietės, ginkluoti asmenys pasiteiravo: „Kur ji yra?“.

„Asmenys naujajame patikrinimo poste – tai „mandagūs“ kariškiai, „žalieji žmogeliukai“. Akivaizdu, kad ne ukrainiečiai. Jie tikrai ne iš čia“, - sakė liudininkas.

Jo teigimu, jis su savo kaimynais praėjusį sekmadienį Koloskuose ir jo apylinkėse suskaičiavo 38 kovines desantininkų mašinas ir dvi degalų pilstomąsias. Jie matė ir daugybę sunkvežimių su žmonėmis.

Kijevas praneša apie Rusijos tankų ir sunkiosios ginkluotės koloną šalies rytuose

Kijevas trečiadienį paskelbė, kad iš Rusijos įvažiavusi didelė tankų ir sunkiosios ginkluotės kolona juda link vyriausybės kontroliuojamo miesto konflikto krečiamame rytų Ukrainos regione.

Kolona, kurią sudaro „iki 100“ tankų, šarvuočių ir salvinės raketų ugnies sistemų, buvo pastebėta važiuojanti keliu į Telmanovės miestelį, esantį už maždaug 80 km į pietus nuo prorusiškų sukilėlių tvirtovės Donecko ir 20 km nuo Rusijos sienos, sakoma Ukrainos armijos pranešime.

Armija nenurodė, ar ta kolona važiuoja kovotojai, ar Rusijos kariai, taip pat kada ta kolona galėjo įvažiuoti į Ukrainos teritoriją.

Vienas šaltinis kariuomenėje sakė naujienų agentūrai AFP, kad ta kolona įvažiavo iš Rusijos.

„Manome, kad tai Rusijos įranga. Neįmanoma nusipirkti 100 tankų Donecko arba Luhansko turguje, – ironiškai sakė AFP pašnekovas. – Aišku, jie atvažiavo iš kitapus sienos.“

Kol kas neaišku, ar ši šarvuotosios technikos kolona yra ta pati, apie kurią Kijevas paskelbė anksčiau šią savaitę, teigdamas, jog ji įvažiavo iš Rusijos pietinės Rostovo srities į neramią Ukrainos pietrytinę Donecko sritį.

Trečiadienį AFP žurnalistai, važiavę tuo pačiu keliu, vedančiu į pietus Telmanovės link, sakė matę tankų vikšrų žymes ir girdėję sprogimus.

Ukrainos kariškiai taip pat nurodė, kad kita mažesnė mašinų kolona įvažiavo iš Rusijos maždaug už 110 kilometrų į rytus nuo Donecko ir judėjo šios sukilėlių tvirtovės link.

Toje kolonoje buvo „šešios raketų sistemos „Grad“, aštuoni (sunkvežimiai) KamAZ dengtomis priekabomis ir du sunkvežimiai „Ural“, vežantys žmones“, – sakoma pranešime.

Savo ruožtu Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka sakė, jog grupė Rusijos karių kirto Ukrainos sieną kartu su šarvuotųjų transporterių bei sunkvežimių kolona ir įvažiavo į rytinį Amvrosijivkos miestelį.

Pasak A.Lysenkos, per kautynes toliau į šiaurę esančiuose Horlivkos ir Ilovaisko miestuose žuvo apie 200 prorusiškų separatistų ir buvo sunaikinta tankų bei salvinės raketų ugnies sistemų.

A.Lysenka pridūrė, kad per pastarąją parą žuvo 13 Ukrainos karių, o dar 36 buvo sužeisti.

Ukrainos kariuomenės pareigūnai sakė, kad separatistai, padedami Rusijos karių ir apginkluoti iš kaimyninės šalies siunčiamais ginklais bei karine įranga, dabar nukreipė savo puolimą į Ukrainos pietrytinį pakraštį, Azovo jūros pakrantes.

Jeigu separatistų pastangos būtų sėkmingos, gali kilti pavojus Mariupolio uostamiesčiui, kurį šiuo metu kontroliuoja vyriausybės pajėgos. Jeigu separatistai įsitvirtins pietryčiuose, jie galės sustiprinti savo pozicijas Donecke iš pietų.

A.Lysenka nurodė, jog sukilėliai „kartu su Rusijos okupantais“ užėmė Starobeševės miestelį į pietryčius nuo Donecko ir sunaikino ten veikusią ligoninę. Atstovas pridūrė, kad sužeistieji buvo evakuojami pietų kryptimi.

Vaizdo įrašai, kuriuose matomi sučiupti Rusijos oro desantininkai, kol kas yra tvirčiausias įrodymas, palaikantis Kijevo pareiškimus apie Maskvos vaidmenį jau penkis mėnesius vykstančiame konflikte, kuris, kaip nurodo Jungtinės Tautos, nusinešė per 2 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukraina tikisi sulaukti iš NATO pasiūlymo

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas trečiadienį pareiškė, jog Kijevas lauks NATO pasiūlymo suteikti pagalbą konflikto krečiamai šaliai, kuris galėtų būti pateiktas per ateinančią savaitę vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą.

„Tikimės, kad mūsų partneriai Vakaruose ir Aljansas suteiks praktinę pagalbą ir priims lemiamų itin svarbių sprendimų per viršūnių susitikimą rugsėjį“, – A.Jaceniukas sakė per vyriausybės posėdį.

„Mums reikia pagalbos“, – pridūrė jis.