Kaip teigia vienas iš pašnekovų, D. Peskovas pareiškė, kad „viskas bus tik blogiau“, o karas – „tai labai ilgam“; jo žodžiai kaip reikiant nuliūdino visus vakarėlio svečius, dauguma kurių asmeniniuose pokalbiuose pasisakė prieš invaziją į Ukrainą ir kėlė taures už taiką ir grįžimą į normalų gyvenimą.

„Buvo labai nemalonu ir nejauku klausytis jo kalbos. Buvo akivaizdu, jog tai perspėjimas, kad karas lieka su mumis, kad turime ruoštis ilgai kelionei“, – sakė vienas iš vakarėlio svečių.

Per tuos jau daugiau nei metus aktyvių karinių veiksmų Ukrainoje, nors Rusijos valdžia ir tikėjosi, kad viskas rusų naudai pasibaigs vos per kelias savaites, V. Putinas aktyviai nuteikinėja šalies žmones prieš Vakarus ir ruošia dirvą daug metų truksiančiam konfliktui.

Visai neseniai, kreipdamasis į orlaivių gamyklos darbuotojus Buriatijoje, Rusijos prezidentas kalbėjo, kad šis karas yra egzistencinės svarbos kova už Rusijos išlikimą: „Mums tai ne kokia nors geopolitinė užduotis, o Rusijos valstybingumo išgyvenimo tikslas, sudarysiantis sąlygas tolesniam šalies vystymuisi ir mūsų vaikų ateičiai“.

Anot politologo Maksimo Trudoliubovo, ši frazė atliepia visų pastarųjų viešų Rusijos prezidento pasisakymų dvasią ir byloja faktą, kad jis praktiškai neturi žalio supratimo, kada ir kaip baigsis tas įsiveržimas į Ukrainą.

„Putinas praktiškai liovėsi kalbėti apie kažkokius konkrečius karo tikslus. Jis taip pat nepateikia įsivaizdavimo, kaip turėtų atrodyti Rusijos pergalė. Tas karas neturi nei konkrečios pradžios, nei apčiuopiamos pabaigos“, – sako M. Trudoliubovas.

Prieš mėnesį sakytoje kalboje V. Putinas pareiškė, kad Rusija kovoja dėl „valstybės išgyvenimo“ ir galiausiai vis tiek „nugalės“. Anot eksperto, tai buvo slapta žinutė žmonėms, kad karas Ukrainoje artimiausiu metu nesibaigs ir kad rusai turi išmokti su tuo gyventi.

Vienas iš Vakarų diplomatų Maskvoje V. Putino kalbą apibūdino kaip visuomenės ruošimą „karui, kuris niekada nesibaigs“. Diplomatas taip pat sakė, kad visai neaišku, ar galės V. Putinas susitaikyti su pralaimėjimu, nes nepanašu, kad „supranta, jog jau pralaimi“.

Rusijos prezidentas jau ilgiau nei mėnesį viešai pasisakydamas nebekomentuoja situacijos fronte. Atlikus jo kalbų analizę, paaiškėjo, kad paskutinį kartą V. Putinas apie karinius veiksmus Ukrainoje užsiminė sausio 15 dieną, pranešdamas apie palankią armijos veiksmų dinamiką.

Helsinkio universiteto politologas, profesorius Vladimiras Gelmanas mano, kad toks Rusijos Federacijos prezidento elgesys atliepia Kremliaus susirūpinimą, jog jis nebegali pakeisti karo eigos mūšio lauke: „Jau paprasčiau tiesiog nekalbėti apie karines pastangas, kai armija nerodo jokio progreso. Tik masto mažinimas – ne išeitis V. Putinui, nes tai reikštų pralaimėjimo pripažinimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)