Lapkričio 25 dieną įvyko A.Valionio pokalbis su Ukrainos užsienio reikalų ministru Konstantinu Gryščenka, pranešė Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.

A.Valionis išreiškė apgailestavimą, kad Ukrainos centrinė rinkimų komisija paskelbė galutinius rinkimų rezultatus neįvertinusi rinkimų pažeidimų. Išlieka rimtas pagrindas abejoti, ar Centrinės rinkimų komisijos paskelbti rezultatai atspindi Ukrainos rinkėjų išreikštą valią.

Tarptautiniai stebėtojai konstatavo, kad Ukrainos prezidento rinkimai neatitiko Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos ir Europos Tarybos keliamų standartų. Buvo padaryta rimtų rinkimų tvarkos pažeidimų.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija reiškia dideles simpatijas ir paramą Ukrainos žmonėms, kurie taikiomis priemonėmis ir būdais gina savo teises. Tai Lietuvai primena šalies Atgimimo laikus ir liudija įvykusius didelius pokyčius Ukrainoje, šios valstybės piliečių pasirinkimą eiti europietiškos demokratinės raidos keliu.

Ukraina visada gali tikėtis Lietuvos solidarumo siekiant kurti ir stiprinti savo valstybę europietiškos demokratijos pagrindais.

"Būtina pabrėžti, kad Ukraina išlieka strategiškai svarbi valstybė, pagrindinė Europos kaimynystės politikos partnerė. Įvykiai Ukrainoje dar kartą patvirtina, jog būtina padėti įgyvendinti šios šalies strateginį Europos ir euroatlantinės integracijos pasirinkimą. Nuo to, kiek sėkminga bus Europos Sąjungos politika šios šalies atžvilgiu, didžia dalimi priklausys ES interesų Rytų Europoje įgyvendinimas ir regiono stabilumas", - sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Trečiadienį vakare Ukrainos centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad sekmadienį vykusius rinkimus laimėjo V.Janukovičius, pelnęs 49,46 proc. balsų; už provakarietiškų pažiūrų opozicijos lyderį Viktorą Juščenką balsavo 46,61 proc. rinkėjų.