Ukrainoje liepsnoja į dideles krūvas sukrautos padangos. Apie 16 val. teisėsaugos pareigūnai pradėjo gesinti ugnies barjerą Gruševskio gatvėje, liepsnos slopinamos vandens patrankomis. Atakuotas ir medicinos punktas protestuotojų pusėje.

Liuteronų gatvėje prasidėjo „Berkut“ pajėgų ir protestuotojų susirėmimai.
„Berkut“ pajėgos bazuojasi Liuteronų gatvėje, prie prezidentūros pastato – į jas skrieja mitinguotojų mėtomi Molotovo kokteliai.

Europos aikštėje, prie tarptautinio suvažiavimų centro „Ukrainos namai“ sutelktos didžiausios teisėsaugos pajėgos. Šaltiniai spėja, jog tokių veiksmų imtasi rengiantis Nepriklausomybės aikštės šturmui. 

Atakuotas, garsinėmis ir dūminėmis granatomis apmėtytas ir medicinos punktas protestuojančių pusėje. 

Ukrainos opozicijos liaudies deputatai įsteigė Liaudies Radą

Kijeve sudaryta Ukrainos Liaudies Rada (Narodna Rada Ukrainy), kurioje dalyvauja liaudies deputatai iš opozicijos.

Frakcijos UDAR liaudies deputatė Iryna Heraščenko trečiadienį savo paskyroje tinkle „Facebook“ parašė, kad steigiamajam Liaudies Rados susirinkimui vadovavo „vyriausiasis amžiumi Ukrainos liaudies deputatas Oleksandras Ševčenka (frakcijos „Svoboda“ narys)“.

„Vieningai balsuojame už Ukrainos Liaudies Rados paskelbimą; už vietinių liaudies tarybų sudarymą; už municipalinės milicijos sudarymą; už visos Ukrainos liaudies balsavimo dėl nepasitikėjimo Janukovyčiumi ir Aukščiausiosios Rados diskreditavimą parengimą“, – parašė I.Heraščenko.

Liaudies Rada taip pat priėmė sprendimą kurti vietines Liaudies Radas, pranešama partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) tinklalapyje. Šias struktūras esą turi formuoti vietinių tarybų nariai, atstovaujantys opozicijos partijoms.

Kijeve susirinkę opozicijos deputatai taip pat kalbėjo apie „liaudies rinkimų komisijos“ ir atitinkamų vietinių „liaudies rinkimų komisijų“ steigimą.

Dirbantiems Kijevo centre – nurodymai palikti darbo vietas

Trečiadienį visiems valstybės tarnautojams, dirbantiems Ukrainos sostinės Kijevo vyriausybiniame kvartale, Instituto ir Gruševskio gatvių rajone, buvo duotas nurodymas palikti darbo vietas.

"Mums buvo primygtinai rekomenduota eiti į namus darbo dienos vidury niekaip to nepaaiškinus”, - sakė žurnalistams viena iš Aukščiausiosios Tarybos aparato darbuotojų.

Parduotuvės, kavinės ir biurai Kreščiatike ir aplinkinėse gatvėse uždaromi, jų darbuotojai taip pat paleidžiami.

Ukrainos nacionalinis radijas, kurio biuras yra Kreščiatike, rekomendavo savo darbuotojams, neturintiems skubaus darbo, eiti namo anksčiau "dėl įtemptos situacijos”.

Dėl riaušių pirmiausia buvo uždarytos ginklų parduotuvės sostinės centre. Iš jų ginklus gabeno saugomos mašinos. "Mūsų parduotuvė bus uždaryta, kol padėtis mieste stabilizuosis”, - sakė vienas iš ginklų parduotuvės Kreščiatiko rajone darbuotojų.

Pasak Ukrainos žiniasklaidos, parduotuvės, kavinės ir biurai uždaromi pirma laiko dėl galimų susirėmimų ir provokacijų, per kuriuos gali nukentėti žmonės ir pačios patalpos.

Leista šaltyje naudoti vandens patrankas ir specialiąsias granatas

Ukrainos vyriausybė atšaukė draudimą teisėtvarkininkams naudoti vandens patrankas, oro temperatūrai esant žemiau nulio.

Apie tai pranešė DELFI.lv, remdamasis leidinio „Ukrainskaja pravda“ informacija.

Sausio 22 d. vyriausybė išleido naujus potvarkius – Nr. 13 ir nr. 14. Ankstesnėje dokumentų redakcijoje buvo nurodoma, kad šaltyje negalima naudoti vandens patrankų.

Ukrainos ministrų kabinetas priėmė kelis potvarkius, pagal kuriuos leidžiama naudoti vandens patrankas esant minusinei temperatūrai ir vardinamos papildomos specialiosios priemonės, kurias specialiosios paskirties būriai turi teisę naudoti, saugodami viešąją tvarką. Atitinkami dokumentai įkelti vyriausybės interneto svetainėje.

Juose rašoma, jog „milicijos darbuotojai naudoja vandens patrankas, siekiant nutraukti masinius neramumus ir grupinius viešosios tvarkos pažeidimus, atremiant pastatų, patalpų, statinių ir transporto priemonių puolimą, nepriklausomai nuo to, kam jos priklauso, saugant piliečius ir ginantis nuo išpuolių ir kitų veiksmų , keliančių grėsmę gyvybei, sveikatai, būstui ar nuosavybei“.

Be to, teisėsaugininkams „saugant viešąją tvarką“ dabar leidžiama naudoti aerozolines granatas „Dreif-2“, garso bei šviesos ir garso granatas „Plamia-M“, „Fakel-S“ ir „Zaria-2“, taip pat rankines dūmines granatas „Siren-3“.

Ukrainos opozicijos lyderiai iš prezidento administracijos pastato išėjo be komentarų

Ukrainos parlamento opozicijos frakcijų lyderiai tylėdami išėjo iš prezidento administracijos pastato, kur ilgiau kaip tris valandas truko susitikimas su politinės krizės sureguliavimo darbo grupe, vadovaujama Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriau Andrijaus Kliujevo.

Pasak naujienų agentūros „Interfax-Ukraina“ reporterio, partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko ir „Batkivščyna“ (Tėvynė) vadovas Arsenijus Jaceniukas, išėję iš prezidentūros, atsisakė bendrauti su žiniasklaidos atstovais – tik mestelėjo kelis žodžius, kad visa informacija bus paskelbta „liaudies večėje“.

„Galėsime tai pasakyti Liaudies taryboje“, – pasakė V.Klyčko.

Anot prezidento spaudos tarnybos, baigėsi pirmasis šių derybų etapas.

Derybose dalyvavo Nacionalinio saugumo tarybos sekretorius A.Kliujevas, prezidento patarėjas Andrijus Portnovas bei teisingumo ministrė Jelena Lukaš, frakcijos „Baktivščyna“ (Tėvynė) parlamente lyderis Arsenijus Jaceniukas, pasaulio bokso čempionas, partijos UDAR frakcijos vadovas Vitalijus Klyčko ir frakcijos „Svoboda“ (Laisvė) lyderis Olehas Tiahnybokas.

Nustatyta antro žuvusio žmogaus tapatybė

Antrasis vyras, kuris trečiadienį mirė nuo šautinių žaizdų Kijevo Gruševskio gatvėje, yra Baltarusijos pilietis Michailas Žiznevskis, praneša Ukrainos žiniasklaidos priemonės, kurios remiasi nacionalinio pasipriešinimo štabo informacija.

Baltarusijos ambasada Kijeve šios informacijos kol kas nepatvirtino. Žuvusiojo tapatybės neskelbia ir Ukrainos vidaus reikalų ministerija.

Gydytojas: nuo kolonados nukritęs vyras – gyvas

Vyras, nukritęs nuo Valerijaus Lobanovskio vardo stadiono vartų kolonados į Gruševskio gatvę, gyvas. Tokią informaciją perdavė Kijevo miesto 17-osios klinikinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Nikolajus Deminas, skelbia news.liga.net.

„Gyvas ir netgi paeina“, - pareiškė vyriausiasis minėtosios ligoninės gydytojas. Vyras šiuo metu gydomas ligoninėje.

„Jo būklė praktiškai patenkinama“, - užtikrino gydytojas.

Nukentėjusiojo tapatybė kol kas neskelbiama – gydytojas teigia, jog reikia gerbti paciento privatumą.

Anksčiau Ukrainos žiniasklaida skelbė, jog aktyvistas, kuris per protestuotojų susirėmimus su milicijos pajėgomis Gruševskio gatvėje nukrito nuo 13 metrų aukščio „Dinamo“ stadiono vartų kolonados, ligoninėje nuo patirtų sužalojimų mirė.

Buvo skelbiama, jog jaunas vyras dalyvavo specialiąsias pajėgas apmėtant Molotovo kokteiliais. Kai „Berkut“ kovotojai užsilipo ant kolonados, jaunam vyrui nepavyko pasprukti ir jis nukrito žemyn iš 13 metrų aukščio.