Jungtinės Valstijos sveikino puolimą Sirte, nuversto diktatoriaus Muamaro Kadhafi gimtinėje, nors į šį miestą taip pat yra nusitaikiusios Libijos rytuose veikiančios alternatyvios vyriausybės pajėgos.

Sirto netektis būtų skaudus smūgis IS, kuri dabar taip pat pralaimi kautynes Sirijoje bei Irake.

„Ginkluotosios pajėgos įžengė į Sirtą. Dabar jos miesto centre, kur tęsiasi kovos su „Daesh“, – sakė Jungtinių Tautų palaikomos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) atstovas Mohamadas Ghassri (Mohamadas Gasris), vartodamas arabišką „Islamo valstybės“ akronimą.

„Ši operacija ilgai nesitęs. Manau, po 2–3 dienų galėsime paskelbti Sirto išvadavimą“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Į rytus nuo Tripolio esančio Misratos miesto ligoninės atstovas Azizas Issa sakė, kad per puolimą prieš IS, vykstantį nuo gegužės vidurio, buvo nukauti 115 kovotojų, o dar apie 300 – sužeisti.

Per šią operaciją NSV laivynas perėmė Sirto pakrantės kontrolę, sakė vyriausybės pajėgų Vidurio Libijoje vadas Rida Issa (Rida Isa).

„Mūsų pajėgos kontroliuoja visą Sirto pakrantę. Jie (IS džihadistai), negalės pabėgti jūra“, – jis aiškino AFP.

Pasak kariškio, laivynas palaiko sausumos pajėgų puolimą – bet kita ko, vykdydamas operacijas, kad atvertų kelią sausumos pajėgoms atakuoti palei krantą“.

Trečiadienį vienybės vyriausybė paskelbė, kad jos pajėgos išstūmė džihadistus iš dvejų kareivinių netoli Sirto, kurį IS kontroliuoja nuo 2014 metų.