„Libijos pakrančių apsaugos patrulinis laivas antradienį išgelbėjo 280 migrantų iš įvairių Afrikos šalių“, – nurodė tarnyba išplatintame pranešime.

Migrantai buvo aptikti keturiuose mediniuose laivuose ir pripučiamoje valtyje. Jie buvo nugabenti į Libijos vakarinį Zuvaros uostą netoli Tuniso sienos.

Migrantai buvo perduoti Vidaus reikalų ministerijai repatriacijai.

Naftos turtinga Libija nugrimzdo į chaosą po NATO remto 2011 metų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Ši šalis yra viena pagrindinių išvykimo vietų migrantams, desperatiškai siekiantiems pasiekti Europą; daugelis jų yra atvykėliai iš Užsachario Afrikos.

Europos Sąjunga kelerius metus rėmė Libijos pajėgas, siekdama sumažinti į Senąjį žemyną plūstančių migrantų srautus. Sulaikomi migrantai perkeliami į sulaikymo centrus, kuriuose gyvenimo sąlygos neretai būna itin prastos.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos dažnai kritikuoja sąlygas tokiuose centruose.

Spalio pradžioje Libijos pareigūnai areštavo maždaug 5 tūkst. daugiausia afrikiečių migrantų. Per šias operacijas vienas migrantas žuvo ir dar 15 buvo sužeisti, nurodo Jungtinės Tautos.

Po kelių dienų sostinėje Tripolyje esančio sulaikymo centro apsaugos darbuotojai nušovė šešis migrantus, pranešė Tarptautinė migracijos organizacija. Dar maždaug 2 tūkst. migrantų paspruko.

JT migracijos agentūra ir Libijos valdžia trečiadienį surengė humanitarinį skrydį ir repatrijavo į Nigerį 91 migrantą. Tai buvo tik antras toks skrydis nuo tada, kai prieš dvejus metus tokios kelionės buvo sustabdytos. Libijoje yra įstrigę tūkstančiai migrantų.

„Europos valstybės, kurių parama padeda Libijos valdžiai neleisti žmonėms pasiekti Europos, turėtų organizuoti daugiau humanitarinių evakuacijų“, – trečiadienį sakė tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)