"Politinės partijos ir asociacijos neturėtų būti grindžiamos regioninio, gentinio ar religinio susisiejimo baze", - žurnalistams sakė vienas valdančiosios Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) narys.

"Jos negali būti koks nors politinės partijos užsienyje pratęsimas ar gauti finansavimą iš užsienio", - sakė Mustafa Landi, dirbantis teisės komitete.

Politines partijas gali steigti mažiausiai 250 narių, o asociacijoms reikia tik 100 narių, numatoma įstatyme, dėl kurio buvo susitarta vėlai antradienį, nurodė M.Landi.

Libijos rinkimų komisija balandžio mėnesį perspėjo, kad reikia greitai priimti įstatymą dėl politinių partijų formavimo, jeigu norima birželio mėnesį, kaip planuota, surengti rinkimus.

Tačiau net ir be to pastaraisiais mėnesiais susikūrė dešimtys partijų, ketinančių dalyvauti rinkimuose į konstitucinę asamblėją, kurie turėtų įvykti birželio 19-ąją.

Net 120 vietų asamblėjoje palikta nepriklausomiems kandidatams, bet politinės asociacijos varžysis dėl likusių 80-ies.

Bet kokios politinės organizacijos Libijoje buvo draudžiamos dešimtmečius - kai valdė Muammaras Gaddafi, kuris pernai per liaudies sukilimą buvo nuverstas ir nužudytas.

Prasidėjus vadinamajam Arabų pavasariui, rinkimų rezultatai visame regione buvo palankūs islamiškoms jėgoms - taip nutiko ir Egipte, Libijos kaimynėje rytuose, ir Tunise, esančiame į vakarus.

Panašių rezultatų birželį tikimasi ir Libijoje, kuri dažnai pabrėžia savo visuotinai musulmonišką ir nuosaikų identitetą.

Libijos Musulmonų brolija, kuri jau yra didelė politinė jėga, yra sakiusi, kad tiesiogiai rinkimuose nedalyvaus ir vietoje to didžiausią dėmesį skirs socialinei plėtrai.

Tačiau jos nariai buvo raginami steigti partijas.

Vienas jų kovo pradžioje buvo išrinktas vadovauti Teisingumo ir statymo partijai, kuri propaguoja nuosaikų islamą.

LNT narys Fathi Baja, kuris vadovauja politinių reikalų komitetui, sakė, kad naujuoju įstatymu nesitaikoma į nuosaikias islamiškas jėgas - juo siekiama pašalinti radikalesnius elementus, "kurių politika šalina kitus".