„Norime paskelbti ją šiandien. Deriname su bendrove, kurios dalys turės būti užtušuotos“, – Vokietijos transliuotojui „Deutschlandfunk“ sakė U. von der Leyen.

„AstraZeneca“ anksčiau perspėjo apie vėlavimus pristatyti vakcinos nuo COVID-19 dozes, nepaisant to, ką U. von der Leyen pavadino „visiškai aiškiu“ įsipareigojimu.

„AstraZeneca“ generalinis direktorius Pascalis Soriotas tvirtino, kad „AstraZeneca“ gamyklose atsirado trukdžių, o sutartyje esą bendrovė įsipareigojo tik „dėti visas pastangas“, kad įgyvendintų sutarties sąlygas.

Vis dėlto, U. von der Leyen, pritardama vis labiau piktiems ES pareigūnų komentarams šią savaitę, tvirtino, kad sutartimi „AstraZeneca“ įsipareigojo per ketvirtį pristatyti fiksuotą vakcinos dozių kiekį.
„Sąlyga „dėti visas pastangas“ galiojo tada, kai nebuvo aišku, ar jiems pavyks sukurti vakciną. Dabar tas laikas praėjo. Vakcina jau čia“, – sakė U. von der Leyen.

„Jų sprendimas“

Europos vaistų agentūra (EVA) penktadienį turėtų patvirtinti „AstraZeneca“ vakciną ES, tačiau manoma, kad vakcina bus leista skiepyti tik jaunesnius žmones, nes vakcinos veiksmingumas senyvo amžiaus žmonėms nėra pakankamai ištirtas.

Tačiau „AstraZeneca“ sutartyje įsipareigojo pristatyti vakciną ES šalims iki patvirtinimo, kad būtų galima paspartinti skiepijimą, baiminantis naujos koronaviruso bangos dėl plintančių naujųjų viruso atmainų.

„Yra labai aiškūs pristatymo kiekiai, tiek praeitų metų gruodžiui, tiek ir ateinantiems ketvirčiams. Jie yra sutartyje“, – sakė U. von der Leyen.

Savo ruožtu „AstraZeneca“ pagal atskirą sutartį ir toliau tiekia vakciną Jungtinei Karalystei (JK), nes ji esą buvo pasirašyta trimis mėnesiais anksčiau nei sutartis su ES, todėl „AstraZeneca“ neva galėjo ištaisyti gamybos problemas.

Visgi, „Deutschlandfunk“ tvirtino U. von der Leyen, vakcinos gamybos vieta yra pačios įmonės reikalas, o gamyklos JK, akivaizdu, buvo dalis su Briuselio pasirašytos sutarties.

„Bendrovė pati sutartyje mums suteikė keturias gamybos vietas, dvi iš kurių iš tiesų yra JK. Tai buvo jų sprendimas. Jie yra vieninteliai, galintys įvertinti savo gamybą“, – teigė ji.

„Aiškiai parašyta, kad dvi gamybos vietos yra JK. Kaip jie jas valdo – jų reikalas“, – pareiškė EK pirmininkė.

Vieną iš „AstraZeneca“ vakciną gaminančių gamyklų ES, esančią Belgijoje, kurią naudoja JAV bendrovė „Thermo Fisher“, šią savaitę Europos Komisijos prašymu patikrino Belgijos sveikatos apsaugos kontrolieriai.

„AstraZeneca“ dėl atidėliojimų kaltino gamybos trukdžius būtent šioje gamykloje.

Savo ruožtu Briuselis rengia „skaidrumo ir autorizacijos“ mechanizmą, kuris leistų stebėti vakcinų eksportą iš ES ir suteikti teisę ES valstybėms narėms blokuoti vakcinų išvežimą į užsienį, jei toks eksportas nėra pripažintas teisėtu.
Darius Mikutavičius (AFP)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)