Vyriausybė teigia, kad įstatymas, kuris buvo priimtas daugumai parlamento žemųjų rūmų narių atmetus Senato prieštaravimą, apsaugos Lenkijos žiniasklaidos aplinką nuo galimai priešiškų veikėjų, tokių kaip Rusija.

Įstatymas neleis įmonėms iš šalių, nepriklausančių Europos ekonominei erdvei, turėti Lenkijos žiniasklaidos įmonių kontrolinį akcijų paketą.

Praktiškai jis priverstų JAV bendrovę „Discovery Inc.“ parduoti jos turimą didžiausio privataus Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. TVN, nevengiantis aštriai kritikuoti šalies vyriausybės, valdo daug kanalų, tarp jų naujienų kanalą TVN24.

„Jungtinės Valstijos yra labai nusivylusios šiandieniniu žiniasklaidos įstatymo projekto priėmimu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė JAV reikalų patikėtinis Varšuvoje Bixas Aliu.

Senatas, kur daugumą turi opozicija, rugsėjį nubalsavo prieš ginčijamą įstatymą dėl žiniasklaidos priemonių savininkų.

Lenkijos Seimas šį teisės aktą priėmė rugpjūtį.

JAV tuomet pareiškė esančios „itin susirūpinusios“ dėl šio teisės akto ir perspėjo apie potencialų jo poveikį žiniasklaidos laisvei bei verslo klimatui užsienio investuotojams Lenkijoje.

Vašingtonas ragino Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą vetuoti tą įstatymą.

Teisės aktas dabar bus perduotas pasirašyti A. Dudai.

„Tikimės, kad prezidentas Duda vadovausis ankstesniais pareiškimais ir pasinaudos savo lyderyste žodžio laisvei ir verslui apsaugoti“, – penktadienį tviteryje parašė B. Aliu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)