Premjeras Mateuszas Morawieckis sakė, kad sutarties su JAV gynybos sektoriaus milžinei „Lockheed Martin“ priklausančios Lenkijos įmonės „PZL Mielec“ pasirašymas žymi svarbią dieną šalies ginkluotosioms pajėgoms.

Per pasirašymo ceremoniją pietrytiniame Meleco mieste premjeras sakė, kad tokiomis sutartimis jo konservatyvioji vyriausybė siekia stiprinti nacionalinį saugumą ir vystyti šalies ekonomiką.

„Ši diena mums labai svarbi, nes tokiais pirkimais ir veiksmais ne vien stipriname NATO aljansą, nacionalinį saugumą ir Lenkijos padangės saugumą, bet darome mūsų pramonę stipresnę“, – pabrėžė M. Morawieckis.

Jis pridūrė, kad vyriausybės sprendimas įsigyti „Black Hawk“ liudija apie „Lenkijos valstybės efektyvumą ir stiprybę“, taip pat rodo, kad Varšuva vykdo įsipareigojimus kaip NATO sąjungininkė.

Pasak M. Morawieckio, ši sutartis svarbi tiek pietrytiniam Pakarpatės regionui, kur įsikūrusi „PZL Mielec“ gamykla, tiek visai šaliai.

Premjeras aiškino, kad dėl šio užsakymo daug Lenkijos įmonių galės tiekti žaliavas ir detales „PZL Mieliec“. P. Morawieckis sakė, kad Meleco įmonėje vyks visi sraigtasparnių „Black Hawk“ gamybos etapai.

Gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas, pasirašęs 683,4 mln. vertės (159 mln. eurų) vertės sutartį su „PZL Mielec“ generaliniu direktoriumi Januszu Zakreckiu, sakė, kad keturi orlaiviai Lenkijos pajėgoms turėtų būti perduoti iki gruodžio.

Jis pridūrė, kad pagal šią sutartį bus pristatyta tik sraigtasparnių „pirmoji partija“.

„Svarbiausiu dalyku laikau tai, kad Lenkijos kariuomenei būtų parūpinta moderni ginkluotė. Ne mažiau svarbu, kad ši ginkluotė gaminama čia, Lenkijoje, nes tai reiškia, kad lenkų darbininkai turės darbo vietų“, – pabrėžė M. Blaszczakas.

Jis pavadino sraigtasparnius „Black Hawk“ patikimais orlaiviais, ne kartą išbandytais per karines operacijas ir „pasirinktais daugiau kaip 30 šalių“.