Ministro nuomone, problemas pirmiausiai reikia spręsti žemiausiame lygmenyje, o tarpvalstybiniai sprendimai turi būti priimami tik pagrįstais atvejais.

W. Waszczykowskis siūlo pradėti plačią diskusiją dėl ES ateities.

„Reikalinga kompleksiška diskusija dėl kiekvienos valstybės suverenumo, daugiau kompetencijos privalo turėti nacionaliniai parlamentai“, – pabrėžė ministras ir pažymėjo, jog teisingą kelią nužymėjo susitarimas tarp ES ir Didžiosios Britanijos, suteikdamas Londonui platesnes nacionalines teises.

Lenkijos diplomatijos vadovo nuomone, kartas nuo karto pasirodantys raginimai „plėsti Europą“ yra klaidingi. Jis taip pat pabrėžė, jog Lenkija atmeta politinės sąjungos mintį euro zonoje.

Ministras taip pat atmetė siūlymą surengti referendumą dėl Lenkijos išstojimo iš ES.

„Šiuo atžvilgiu Lenkijos vyriausybė nesiims jokių žingsnių“, – užtikrino jis. Ministras taip pat pareiškė, jog egzistuoja sritys, kuriose būtų naudinga ES integracija. Čia jis paminėjo energetiką, bendros rinkos stiprinimą ir bendrą saugumo politiką.

W. Waszczykowskis pareiškė savo nuomonę ir migrantų atžvilgiu. Pasak ministro, Vokietijos vyriausybė, nusprendusi ateinančiais metais atverti kelią migrantams veikė skatinami kilnaus poelgio, tačiau niekas nesitarė su kitomis ES šalimis dėl visų galimų pasekmių.

„Kiekviena šalis turi savarankišką teisę priimti ar ne migrantus“, – pabrėžė ministras.