Konstitucinis Tribunolas buvo paprašytas priimti sprendimą dėl teisėtumo naujų teisėjų, kuriuos pasiūlė teisminė institucija, kritikų teigimu, esanti vyriausybės politinėje įtakoje. Teismas taip pat svarsto, ar Lenkijos prezidentas turėjo teisę skirti teisėjus visoje šalyje.

Teismo posėdis šiuo klausimu buvo surengtas antradienį, bet buvo nuspręsta, kad išaiškinimo paskelbimas bus atidėtas iki kovo 12 dienos.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda yra remiamas valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS). Kai kurie Konstitucinio Tribunolo teisėjai, įskaitant jos pirmininkę Julią Przylebską, taip pat buvo paskirti remiant PiS.

Todėl Lenkijos Aukščiausiasis Teismas tvirtina, kad šis tribunolas neturi įgaliojimų priimti nutartis.

„Aukščiausiojo Teismo vardu aš skelbiu, kad dabartinės sudėties Konstitucinis Tribunolas neteko gebėjimo teisingai atlikti jam pavestas funkcijas“, – sakoma Aukščiausiojo Teismo pirmininkės Malgorzatos Gersdorf laiške tribunolui.

Aukščiausiasis Teismas ir vyriausybės kritikai teigia, kad pagal naują tvarką paskirti teisėjai nėra laisvi nuo politinės įtakos, todėl jų priimti sprendimai yra negaliojantys ir turi trūkumų.

Nuo 2015 metų į valdžią atėjusi PiS vyriausybė pradėjo prieštaringai vertinamą teismų sistemos reformą, kuri, anot ES institucijų, prieštarauja pagrindiniams demokratijos principams.

Europos Teisingumo Teismas lapkričio mėnesį nusprendė, kad Lenkijos teismai patys turi priimti sprendimą dėl teisėjų skyrimo ir jų priimtų sprendimų teisėtumo. Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad naujai paskirti teisėjai neturi įgaliojimų priimti nutartis.

PiS ir prezidentas savo ruožtu užginčijo Aukščiausiojo Teismo interpretaciją, kreipdamiesi į Konstitucinį Tribunolą.