Prieš sekmadienį vyksiantį pirmąjį rinkimų turą, D. Tuskas lenkia savo priešininką konservatorių Lechą Kaczynskį. Tačiau abejojama, kad per pirmąjį rinkimų turą vienas iš kandidatų surinks daugiau kaip 50 proc. rinkėjų balsų ir iš karto laimės. Likusieji 10 pretendentų labai smarkiai atsilieka nuo lyderių ir vargu ar sugebės juos aplenkti.

Dvi prezidento kadencijas išbuvęs ir nebegalintis dalyvauti prezidento rinkimuose A.Kwasniewskis teigė per sekmadienio rinkimus paremsiąs kairiųjų kandidatą Mareką Borowskį, tačiau per antrąjį rinkimų turą kairieji turėtų balsuoti už D. Tuską.

"Jei paklaustumėte manęs, ko reikia Lenkijai - abejoti "Trečiąja Respublika" ir kurti "Ketvirtąją Respubliką", ar pataisyti tai, ką darėme blogai ir tęsti, kas buvo gerai, tai aš pasirinkčiau antrąjį variantą", - teigė A. Kwasnievskis.

L.Kaczynsky pažadėjo panaikinti "Trečiąją Respubliką" (pokomunistinę Lenkiją, kurioje klesti korupcija ir papirkinėjimai) ir sukurti "Ketvirtąją Respubliką".

D. Tusko rinkimų kampanijoje kandidatas yra vaizduojamas tarsi modernistas, suvienysiantis lenkus, pagerinsiantis santykius su dviem didžiosiomis kaimynėmis - Vokietija ir Rusija, bei pasistengsiantis padėti šaliai pasinaudoti visais narystės Europos Sąjungoje (ES) siūlomais privalumais.

Sociologų teigimu, L.Kaczynskio radikalumo grėsmė centro dešiniuosius ir liberalus rinkėjus gali pastūmėti D. Tusko link.

Tačiau kol kas neaišku, ar naudingas bus A.Kwasniewskio palaikymas, kadangi lenkai kaltina kadenciją baigiantį prezidentą daugybe korupcijos skandalų bei nevykusiomis reformomis per pastaruosius ketverius metus.