Gruodį apeliacinis teismas nusprendė, kad Mariuszas Kaminskis ir Maciejus Wasikas turi atlikti dvejų metų laisvės atėmimo bausmes už savo įgaliojimų viršijimą – nuosprendis buvo priimtas byloje, datuojamoje 2007 m. Paskelbus sprendimą, abu vyrai buvo sulaikyti prezidento rūmuose Varšuvoje, kuriuose jie prieglobstį rado A. Dudos kvietimu. Dabar prezidentas patvirtino, kad suteikė jiems malonę.

„Priimtas sprendimas dėl malonės suteikimo. Abiem vyrams suteikiama malonė“, – pareiškime nurodė A. Duda ir pridūrė, kad reikalauja nedelsiant paleisti juos iš kalėjimo.

M. Kaminskis ir M. Wasikas kalėjime pradėjo bado streiką.

Po jų sulaikymo konservatyvių pažiūrų prezidentas ir jo sąjungininkė partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) apkaltino naująsias proeuropietiškas institucijas tariamais teisinės valstybės principų pažeidimais ir pavadino M. Kaminskį ir M. Wasiką pirmaisiais „politiniais kaliniais“ šalyje nuo komunizmo žlugimo laikų.

Abu vyrai per 2023 m. spalį vykusius visuotinius rinkimus buvo išrinkti įstatymų leidėjais, tačiau po apeliacinio teismo nuosprendžio paskelbimo jie neteko savo mandatų.

M. Kaminskis ir anksčiau jo pavaduotoju dirbęs M. Wasikas dar 2015 m. buvo pripažinti kaltais dėl fiktyvios korupcijos bylos, skirtos diskredituoti vieną aukšto rango politiką, sumanymo.

Po pirmojo nuosprendžio A. Duda taip pat suteikė jiems malonę, tačiau šį sprendimą vėliau panaikino Aukščiausiasis Teismas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją