Birželį Britanijos rinkėjų referendume netikėtai priimtas sprendimas trauktis iš Bendrijos sukėlė nuogąstavimų maždaug 800 tūkst. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lenkų, ypač kai po balsavimo pasipylė virtinė ksenofobinių išpuolių.

B. Szydlo pažadėjo, kad Lenkija bus „konstruktyvi partnerė“ per nelengvas derybas, kurių metu bus derinamos Britanijos „skyrybų“ su ES sąlygos. Vis dėlto ji pabrėžė, kad Londonas privalo aiškiai išdėstyti savo viziją apie šalies ateitį po „Brexit“.

„Mums reikia gero kompromiso, kuris suteiks abiem mūsų šalims geriausių galimybių bendradarbiauti ekonomikos ir saugumo srityse“, – rašoma Lenkijos premjerės straipsnyje, pirmadienį paskelbtame dienraščio „The Daily Telegraph“.

„Tačiau iniciatyva apibrėžti Britanijos ambicijas ir lūkesčius, koks turėtų būti ateities bendradarbiavimo su ES lygis, turi kilti iš Londono“, – pridūrė ji.

Praėjus penkiems mėnesiams po „Brexit“ referendumo B.Szydlo spaudė Londoną per derybas nenaudoti kaip kozirio imigrantų, tarp jų Britanijoje gyvenančių lenkų, klausimo.

„Viena aišku: milijonai JK piliečių, gyvenančių ES, ir milijonai ES-27 piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, neturėtų būti verčiami jaustis įkaitais, – rašo ji. – Tai reiškia, kad turime užtikrinti ... jų teisę reziduoti.“

Raginimas nusiraminti

B. Szydlo komentarai buvo paskelbti prieš svarbų abiejų šalių vyriausybių delegatų susitikimą. Prognozuojama, kad per jį dėmesys bus sutelktas į gynybos politiką – pavyzdžiui, 150 britų karių dislokavimą Lenkijos šiaurės rytuose. Taip pat turėtų būti aptarti užsienio politikos klausimai, tarp jų dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje ir Sirijoje.

Prieš šį susitikimą Britanijos premjerė Theresa May gyrė lenkų bendruomenės indėlį jos šalyje.

„Esu užsibrėžusi, kad „Brexit“ ne susilpnintų mūsų ryšį su Lenkija, o veikiau veiktų kaip katalizatorius jiems sustiprinti“, – sakoma jos pranešime.

„Šiandienos susitikimas nepalieka abejonių, koks bendras pagrindas mus sieja, kokią svarbą skiriame mūsų dvišaliams santykiams ir kokių privalumų jie teikia“, – pridūrė Th.May.

Britanijos vyriausybės vadovė pakartojo liekanti įsipareigojusi Europai, nors rinkėjai nubalsavo pasitraukti iš ES. Th.May anksčiau paskelbė, kad „Brexit“ procesas bus oficialiai inicijuotas iki ateinančių metų kovo pabaigos.

Ji žadėjo suvaržyti imigraciją iš Bendrijos šalių ir sakė, kad JK požiūris į šiuo metu Britanijoje gyvenančius ES piliečius priklausys nuo derybų su Briuseliu, kai bus sprendžiama dėl užsienyje gyvenančių britų padėties.

Jungtinėje Karalystėje lenkai sudaro vieną didžiausių mažumų grupių. Lenkija laikosi atsargaus požiūrio į „Brexit“, o praeitą savaitę šalies prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) ragino politikus švelninti retoriką.

„Siūlau stiklinę šalto vandens emocijoms atvėsinti, kad galiausiai nepaaiškėtų, jog pralaimime visi – ir ES, ir Jungtinė Karalystė“ – sakė Lenkijos vadovas interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“.