O. Scholzo pirmtakės Angelos Merkel valdymo metu kiek apkarto Vokietijos santykiai su daugeliu Vidurio ir Rytų Europos šalių, nes politikė palaikė dujotiekio projektą, kuris, anot minėtų šalių, tik padidins žemyno priklausomybę nuo rusiškų dujų. Tačiau pasikeitus Vokietijos administracijai, Varšuva tikisi, kad pasikeis ir Berlyno kursas.

„Paraginsiu kanclerį O. Scholzą nepasiduoti Rusijos spaudimui ir neleisti, kad „Nord Stream 2“ būtų naudojamas kaip šantažo įrankis prieš Ukrainą, Lenkiją ir Europos Sąjungą (ES)“, – vizito Romoje metu teigė M. Morawieckis.

Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“ ketvirtadienį skelbė, kad O. Scholzas sekmadienį lankysis Varšuvoje, o tuo metu penktadienį šalyje laukiama naujosios užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį perspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad gali būti sutrukdyta „Nord Stream 2“ paleidimui ir gali grėsti ekonominės sankcijos, jei Maskva įsiverš į Ukrainą. Rusija prie šios šalies sienų telkia karius ir kelia Vakarų nerimą dėl galimo puolimo.

Anot vieno padėjėjo, JAV pareigūnai sakė šalies Kongreso nariams, kad jie esą yra susitarę su Vokietija dėl galimo „Nord Stream 2“ dujotiekio stabdymo, jei Rusija įsiverš į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją