Lenkijos tolimųjų reisų vairuotojai pastarąjį mėnesį ukrainiečių vilkikams užtvėrė pasienio kontrolės punktus, protestuodami prieš ES sprendimą po pernai prasidėjusios Rusijos invazijos Ukrainoje atsisakyti taikyti įvažiavimo į sąjungą sistemą.

Ši lengvata turėjo galioti iki birželio, bet buvo pratęsta dar vieneriems metams.

„Mes labai griežtai ir aiškiai reikalaujame vėl pradėti taikyti transporto leidimų sistemą vilkikams iš Ukrainos“, – kalbėdamas su žurnalistais sakė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

„Ši sistema galiojo iki 2022 m. pavasario ir veikė puikiai. Po to Europos Komisija ją pakeitė ir šiandien tolimųjų reisų vairuotojai blokuoja sieną“, – sakė jis.

Dėl blokados prie sienos nusidriekė nesibaigiančios vilkikų sienos. Ukrainai tai yra didelė ekonominė problema, nes dideli jos eksporto ir importo srautai keliauja būtent per Lenkiją.

Protestuotojų teigimu, atsisakius leidimų, sumažėjo jų pajamos. Tiek Briuselis, tiek Kyjivas yra pareiškę, kad transporto lengvata turėtų būti taikoma toliau.

Po keleto derybų raundų, abiem šalims ir protestuojantiems vilkikų vairuotojams šį savaitgalį pagaliau pavyko susitarti – tai pirmas žingsnis, siekiant sušvelninti padėtį prie sienos.

Nuo pirmadienio tušti iš Ukrainos į Lenkiją vykstantys vilkikai sieną kirsti gali per Dolhobyčiovo-Ugrynivo pasienio kontrolės punktą, kuris ligi tol aptarnaudavo tik lengvuosius automobilius ir autobusus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją