A. Glapinskis kaltinimus neigia. Centrinio banko vadovas yra artimas buvusiai valdančiajai Teisės ir teisingumo partijai (PiS). Prašymą parėmę parlamentarai kaltina jį piktnaudžiavus savo pareigomis, kad galėtų daryti politinę įtaką ir vykdžius PiS vyriausybei palankią pinigų politiką.

A. Glapinskis pavertė Centrinį banką „svarbiausiu buvusios vyriausybės bastionu“, sakė parlamentaras Tomaszas Trela. Pasiūlymas dėl teismo proceso prieš A. Glapinskį buvo Donaldo Tusko vadovaujamos proeuropietiškos koalicijos rinkimų programos dalis prieš spalį vykusius rinkimus, kuriuos D. Tuskas laimėjo.

Tačiau kelias iki proceso yra ilgas: prašymas, kurį pasirašė 191 parlamentaras iš 460, pradžioje perduodamas parlamento pirmininkui, šis jį tada gali toliau nukreipti atitinkamam parlamento komitetui. Jei komitetas prašymą priims, dėl jo turės balsuoti parlamentas.

Jei parlamentas nubalsuos už, prašymas bus įteiktas specialiajam teismui, kuriame teisiami pareigūnai. Jei bus iškelta byla, A. Glapinskis būtų nušalintas nuo pareigų. Jo kadencija baigiasi 2028 m.

Antradienį pateiktas prašymas apima iš viso aštuonis kaltinamuosius punktus, įskaitant obligacijų pirkimą neturint reikalingo leidimo ar kišimąsi į užsienio valiutų rinką be banko valdybos pritarimo. A. Glapinskis taip pat kaltinamas melavęs finansų ministrui apie Centrinio banko pelno prognozes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją