Lenkijos prezidento pareigas einantis Bronislawas Komorowskis, kurį lydėjo lenkų kino kūrėjas Andrzejus Wajda, padėjo vainiką Katynės memoriale.

Jis taip pat pagerbė tūkstančius Sovietų Sąjungos piliečių, nužudytų per diktatoriaus Josifo Stalino vykdytas represijas ir palaidotų greta Lenkijos karininkų Katynės miške netoli Rusijos vakarinio miesto Smolensko.

Laikinasis Lenkijos vadovas pareiškė tikįs, kad Lenkijos karininkų sušaudymo Katynėje aplinkybių tyrimas netrukus bus užbaigtas ir šios tragedijos byloje galiausiai bus padėtas taškas.

"Šiandien aš tikiuosi, kad artėja melo, kuriuo apraizgyta Katynės tragedija, pabaiga", - sakė jis Katynės memoriale.

"To labai laukia daugybė žmonių - ir Rusijos gyventojų, ir lenkų, kurie visada tikėjo, kad neįmanoma nužudyti tiesos", - pareiškė B.Komorowskis.

Lenkijos delegacija, vadovaujama B.Komorowskio, į Smolensko sritį atvyko pakeliui iš Maskvos į Vitebską. Šioje kelionėje svečius lydėjo gubernatorius Sergejus Antufjevas ir Smolensko srities dūmos pirmininkas Anatolijus Mišnevas.

B.Komorowskis ir S.Antufjevas padėjo gėlių pirmiausia memorialo politinių represijų aukoms atminti Rusijos sektoriuje, po to Lenkijos sektoriuje ir dalyvavo gedulingose pamaldose už žuvusiuosius.

B.Komorowskis pažymėjo, kad "dvi tragedijos - Katynės, įvykusi prieš daug metų, ir visiškai neseniai lėktuvo katastrofa, nusinešusi Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio ir jo aplinkos gyvybes, dabar susipynė į vieną".

"Aš norėčiau itin pagerbti atminimą savo draugo Andrzejaus Pszevozniko, Kovos ir kankinystės atminimo apsaugos tarybos generalinio sekretoriaus atminimą. Jis padėjo daug pastangų, kad Katynėje atsirastų šis memorialas, ir žuvo drauge su daugeliu kitų žinomų žmonių neseniai įvykusioje lėktuvo katastrofoje visiškai netoli nuo šios vietos", - sakė laikinasis Lenkijos prezidentas.

Tuo tarpu A.Wajda kruvinos lenkų tautos tragedijos memorialo direktoriui padovanojo savo filmą "Katynė" kopiją rusų kalba.

"Vakar Rusijos atstovai perdavė Seimo pirmininkui Komorowskiui pluoštą naujų dokumentų, susijusių su Katynės tragedija, tai labai džiugina mano seną širdį", - sakė savo kalboje žinomas kino režisierius.

"Aš tikiuosi, kad šis žingsnis atves į Lenkijos ir Rusijos suartėjimą", - pridūrė jis.

B.Komorowskis anksčiau sekmadienį dalyvavo Maskvoje vykusiose pergalės prieš nacistinę Vokietiją 65-ųjų metinių minėjimo ceremonijose. Jis taip pat sakė norįs "užbaigti" L.Kaczynskio vizitą, tragiškai nutrūkusį dėl lėktuvo katastrofos.

L.Kaczynskis ir 95 kiti Lenkijos piliečiai žuvo balandžio 10 dieną, kai juose skraidinęs lėktuvas nukrito vykstant į Katynės žudynių 70-ųjų metinių minėjimo ceremoniją.

Žuvus L.Kaczynskiui, jo įgaliojimus perėmė Lenkijos Seimo pirmininkas B.Komorowskis, kuris vadovaus šaliai, kol birželio 20 dieną bus išrinktas naujas prezidentas.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas šeštadienį pažadėjo Lenkijai, kad Maskva išslaptins su Katynės žudynėmis susijusius archyvinius dokumentus, o šis žingsnis tapo dar vienu pastarojo abiejų šalių santykių pašiltėjimo ženklu.

B.Komorowskis anksčiau sakė, kad "Katynės nusikaltimas, Katynės melas yra kliuvinys mūsų šalių (santykiuose)".

Katynės miške palaidota didelė dalis iš maždaug 22 tūkst. Lenkijos karininkų ir kitų tos šalies piliečių, kurie 1940 metų balandį ir gegužę buvo sušaudyti J.Stalino įsakymu. Panašios egzekucijos taip pat vyko keliose kitose vietose, esančiose dabartinėje Rusijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje.

Atsiliepdami į precedento neturintį įtakingų Lenkijos visuomenės veikėjų, tarp jų A.Wajdos, paraginimą siekti Lenkijos ir Rusijos susitaikymo, šimtai lenkų sekmadienį uždegė žvakeles ant Antrojo pasaulinio karo sovietų karių kapų.

A.Wajda uždegė žvakeles Varšuvos kapinėse, kur palaidota daug žuvusių Raudonosios armijos karių, o vėliau išvyko į Katynę ir dalyvavo žudynių aukų pagerbimo ceremonijoje su B.Komorowskiu.

"Tai jaudinanti iniciatyva, (įvykdyta) po to, kai rusai uždegė žvakeles ir padėjo vainikus lėktuvo katastrofos prie Smolensko aukoms atminti", - sakė Lenkijos parlamento pirmininko pavaduotojas Stefanas Niesiolowskis.