"Šis filmas bus sunkiausias per mano karjerą", - 85 metų A.Wajda sakė žurnalistams, pabrėždamas, jog būtų nelengva pavaizduoti legendinį lyderį, kuris paliko neišdildomą žymę pasaulio istorijoje, padėdamas nugriauti Geležinę uždangą.

Lenkijos kino pramonė dar nėra sukūrusi nė vieno filmo apie L. Walesą, kuriam dabar 68 metai.

"Aš to nenoriu, bet privalau", - juokavo A.Wajda, panaudodamas sparnuotą A.Walesos frazę, ištartą kalbantis apie jo galimybes kandidatuoti į prezidento postą po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais ir tapusia lenkų kasdienės kalbos dalimi.

Kino juostos, pavadintos tiesiog "Valensa" (Walesa), filmavimas prasidės gruodžio 1 dieną. Planuojama, kad ji bus išleista ateinančių metų rudenį.

A.Wajda sakė, kad L.Walesa su šiuo projektu sutiko.

"Jeigu jis manimi nepasitikėtų, jis nebūtų man to sakęs", - pridūrė režisierius.

Laivų statyklos elektrikas L.Walesa ėmėsi vadovauti "Solidarumui", susikūrusiame per 1980 metais įvykusį streiką Baltijos jūros uostamiestyje Gdanske.

Lenkijos komunistiniam režimui nenoromis teko pripažinti opozicijos judėjimą, o toks žingsnis už Geležinės uždangos dar neturėjo precedento.

Tačiau 1981 metais režimas įvedė karinę padėtį, kad užgniaužtų "Solidarumą".

Šis judėjimas pasitraukė į pogrindį, o L.Walesai 1983 metais buvo skirta Nobelio taikos premija už nesmurtinį pasipriešinimą.

"Solidarumas" vėl atsidūrė dėmesio centre 1989 metais, kai jam pavyko susitarti su režimu dėl laisvų rinkimų, ir iškovojo pergalę, kuri išvertė iš valdžios komunistus, paspartindama panašių režimų subyrėjimą Europoje iki 1991 metų.

1990 metais L.Walesa tapo pirmuoju po Antrojo pasaulinio karo demokratiškai išrinktu prezidentu ir vadovavo šaliai vieną penkerių metų kadenciją.

Naujojo filmo scenarijų parašė lenkų rašytojas Januszas Glowackis.

"Nenorėjau iškelti paminklo arba pastatyti šventovės. Norėjau pavaizduoti stiprų žmogų, tačiau taip pat turintį silpnybių", - pabrėžė J.Glowackis.

Šio filmo siužetas prasideda 1970 metais, kai laivų statykloje kilusius darbininkų protestus, tarp kurių buvo jaunasis L.Walesa, valdžia sutriuškino. Jame taip pat bus vaizduojami tolesni įvykiai iki pat komunistinio režimo žlugimo.

L.Walesą vaidins 44 metų Robertas Wieckiewiczius, o 31 metų Agnieszka Grochowska vaidins jo žmoną Danutą.

Abu aktoriai gana žinomi Lenkijos kinematografe, tačiau nėra didžiausios garsenybės, o jų pasirinkimas veikiausiai atskleidžia režisieriaus pastangas sutelkti dėmesį į šio filmo personažus.

"Dėl finansinių priežasčių atsisakėme sumanymo, kad pakviestume Monicą Belluci (Moniką Beluči) vaidinti žurnalistę Orianą Fallaci", - sakė A.Wajda, turėdamas omenyje garsią Italijos žurnalistę, kuri ėmė interviu iš L.Walesos 9-ame dešimtmetyje.

A.Wajda sakė, jog didelis iššūkis kuriant šį filmą bus mėginimas suderinti istorinius filmuotus kadrus su dabar nufilmuotomis scenomis.

"Šis filmas negali būti pagrįstas vien jo veikėjais. Neįmanoma atgaivinti dešimčių to laikmečio svarbiausių veikėjų", - aiškino režisierius.

Per daugiau nei 55 metus trukusią karjerą A.Wajda sukūrė dešimtis filmų ir buvo tris kartus nominuotas "Oskarui": 1976 metais - už filmą "Pažadėtoji žemė" (Ziemia obecana), 1979 metais - už "Paneles iš Vilko" (Panny z Wilka)" ir 1982 metais - už filmą "Žmogus iš geležies" (Czlowiek z zelaza).

Pastarajame filmo siužete taip pat buvo pasakojama apie "Solidarumo" gimimą, o L.Walesa jame vaidino pats save.