Kairiųjų demokratinės sąjungos (KDS) lyderiai sakė, kad jie yra pasirengę arba formuoti mažumos vyriausybę, arba sudaryti koalicinį kabinetą. Analitikai teigė, kad naujoji vyriausybė, kuri pakeis visišką fiasko patyrusį "Solidarumą", turėtų būti suformuota per kelias savaites.

Trečiadienį paskelbtais oficialiais rinkimų duomenimis, KDS, kuri remia rinkos reformas ir sparčią integraciją į Europos sąjungą (ES), 460 vietų Seime laimėjo 216 mandatų. Iki daugumos jai pritrūko tik 15 žemųjų rūmų vietų.

Oficialūs rezultatai patvirtino, kad netikėtai daug balsų lenkai atidavė už euroskeptiškas partijas. Analitikų nuomone, tai gali sukomplikuoti pastangas suformuoti stiprią vyriausybę, kuri įgyvendintų skubias reformas, būtinas norint išvengti gresiančios finansų krizės.

"Mes susiduriame su dilema, spręsdami klausimą, kuri vyriausybė galėtų veiksmingiau įgyvendinti reformas ir integraciją į ES. Mažumos kabinetas būtų vienalytis ir palankus reformoms, tačiau turėtų silpną paramą parlamente. Kita vertus, bet kokiai koalicijai grėstų sunkumai ir vidaus ginčai", - sakė aukštas KDS politikas.

Partijos pirmininkas Leszekas Milleris (Lešekas Mileris), kuriam šalies prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) kitą savaitę gali pasiūlyti užimti ministro pirmininko postą", jau susitiko su Lenkijos valstiečių partijos (LVP), kuri, daugelio analitikų manymu, su tam tikromis išlygomis bene labiausiai tinka į kairiųjų partneres, lyderiais.

"Kol kas dar anksti kalbėti apie konkretų rezultatą. Mes aptarėme ekonominę situaciją ir būdus sumažinti biudžeto deficitą. Derybas tęsime kitą davaitę", - sakė LVS lyderis Jaroslawas Kalinowskis (Jaroslavas Kalinovskis) žurnalistams po susitikimo su L.Milleriu.

Ekonomistai ir Lenkijos centrinis bankas perspėjo, kad naujoji vyriausybė, siekdama išvengti biudžeto deficito augimo 2002 metais, galinčio tapti dar didesnės infliacijos priežastimi, taip pat sulėtinti ekonomikos augimą bei atbaidyti investuotojus, turi skubos tvarka imti vykdyti griežtesnę fiskalinę politiką.

L.Milleris, į socialdemokratą atsivertęs ekskomunistas, taip pat numato surengti derybas su nuosaikia Pilietine platforma, kuri kontroliuoja 65 vietas ir gali paremti KDS mažumos vyriausybę.

"Rinkos sveikintų koaliciją su Platformą, tačiau vargu ar ji įmanoma. Net KDS mažumos kabinetas, kurį kartais paremtų Platforma būtų palankesnis reformų įgyvendinimui", - sakė ekonomikos apžvalgininkas Krzysztofas Rybinskis (Kšistofas Ribinskis).

Apžvalgininkai ketvirtadienį spėliojo, kad KDS gali į koalicinį kabinetą pakviesti net populisto Andrzejaus Lepperio (Andžejaus Leperio) vadovaujamą radikalią ūkininkų profesinę sąjungą "Savigyną", kuri visus apstulbino laimėtomis 53 parlamento vietomis.

"Aš nemanau, kad tokia koalicija įmanoma. Lepperis yra pernelyg radikalus. KDS lyderiai neseniai flirtavo su juo, norėdami jo grupę paversti konstruktyvia opozicija", - sakė Lenkijos visuomeninių reikalų instituto vadovė Lena Kolarska-Bobinska.