Radomo komendantas Karolis Szwalbe aiškina, kad yra netikintis ir jam pavaldžiuose policijos padaliniuose palieka tik valstybinius simbolius. Šis žingsnis neliko nepastebėtas. Kai kurie policininkai anoniminiu laišku kreipėsi į vaivadijos policijos komendantą ir Radomo miesto katalikų bažnyčios vyskupus.

Internete paskelbtame laiške vyskupai Henrykas Tomasikas ir Adamas Odzimekas rašo, jog su nerimu sutiko informaciją apie įvykius Radomo komendantūroje. Pasak hierarchų, „kryžius - tai pasaulio visuomenės gyvenime, Europos kultūroje ir Lenkijoje esantis simbolis“.

„Prieštaraujame praktikai nuimti kryžius tose vietose, kuriose jie kabojo. Reiškiame viltį, kad kryžius sugrįš į savo vietą stiprinti paguoda tarnybą asmenų, kurie rūpinasi bendru reikalu ir visuomenine tvarka“ – rašo dvasininkai. Pasak jų, kryžius statomas ant artimųjų kapų dėl tikėjimo keltis iš numirusiųjų ir gyventi amžinąjį gyvenimą.

Konfliktai dėl kryžiaus Lenkijoje kildavo ir anksčiau. Vienoje Lenkijos gimnazijų moksleiviai pareikalavo pašalinti kryžių iš klasės, motyvuodami, kad joje mokosi įvairių tikėjimų atstovai. Buvo bandoma pašalinti kryžių ir iš Lenkijos seimo posėdžių salės.

Radomo miesto komendanto poelgį dėl kryžiaus sukritikavo ir Lenkijos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Jozefas Michalikas. Ketvirtadienį kalbėdamas tikintiesiems Šv. Mergelės Marijos ėmimo į Dangų proga, hierarchas atkreipė dėmesį į tai, jog pagonystė tarsi volas rieda per Lenkiją ir Europą, jis rieda per valstybines įstaigas ir žiniasklaidą. Arkivyskupo nuomone, „Lenkijai negresia okupantai iš kitur, nes pati šalis prisigamino keistuolių ir karjeristų, kurie įsibrovė į elitą“.