COVID-19 ligonių palatoje Varšuvos ligoninėje gydytojas ir vyriausybės patarėjas Konstantinas Šuldrinskis sakė, kad pagrindinės tokio didelio aukų skaičiaus priežastys – mažas pasiskiepijusiųjų skaičius, delsimas kreiptis į medikus susirgus ir menkas sveikatos priežiūros sektoriaus finansavimas.

„Baisiausias dalykas, kad mirčių skaičius gyventojų skaičiaus atžvilgiu tikrai labai didelis. Ir taip nutiko dėl kelių priežasčių. Pirmiausia šalis visa dar labai menkai pasiskiepijusi – vos 55 proc. Antras dalykas tas, kad pacientai į medikus kreipiasi, kai liga jau būna labai pažengusi, kai mažai kuo galime padėti. Trečioji problema ta, kad mūsų sveikatos priežiūros sistemai verkiant trūksta pinigų. Ir jau seniai, tad turime labai mažai vietų intensyviosios terapijos skyriuose“, – kalbėjo gydytojas ir vyriausybės patarėjas Konstantinas Šuldrinskis.

Europos Sąjungos paskiepijusiųjų vidurkis siekia 68,7 proc., o Lenkijos vos 55,8 proc., o tai reiškia, kad šalis – viena iš mažiausiai gyventojų paskiepijusi valstybė narė.

Praeitą savaitę mirčių skaičius, tenkantis vienam milijonui gyventojų, buvo didžiausias pasaulyje, nurodo Oksfordo universiteto projektas „Our World in Data“: tai daugiau nei 57 mirtys. Jungtinėse Valstijose šis skaičius siekia 34, o Rusijoje – 38.

„Tai dar viena liūdna diena, bet šiandien – ypač, kadangi peržengėme 100 tūkst. mirčių slenkstį“, – pirmadienį naujienų kanalui TVN24 sakė sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis.

A. Niedzielskis sakė, kad naujausi dienos duomenys rodo, jog mirė 493 žmonės, todėl bendras mirčių skaičius padidėjo iki 100 254, ir nurodė, kad šiuo metu 18 tūkst. žmonių yra hospitalizuoti.

Naujausiais duomenimis, kuriuos surinko AFP, Lenkija pranešė apie 14,31 mirties 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų – tai yra šeštas pagal dydį skaičius pasaulyje po Trinidado ir Tobago, Moldovos, Sakartvelo, Vengrijos ir San Marino.

Kaimyninėje Vokietijoje šis skaičius siekia 4,31, ji sąraše užima 26 vietą.

Vyriausybė skatina lenkus skiepytis, bet sulaukė opozicijos kritikos dėl to, kad nesiėmė griežtesnių veiksmų, pavyzdžiui, įvesti reikalavimus skiepų sertifikatams.

Iki šiol bendras didžiausias su koronavirusu susijusių mirčių skaičius ES yra Italijoje – daugiau nei 139 tūkst., po to eina Prancūzija, Vokietija ir Lenkija.

K. Šuldrinskis sako besibaiminantis, kad omikron situaciją Lenkijoje dar apsunkins gana švelnūs koronaviruso ribojimai ir menkas visuomenės sąmoningumas.

„Dėl omikron bangos mane neramina du dalykai. Viena vertus, labai baugina egzistuojančių ribojimų nepaisymas. Tiesą sakant, Lenkijoje galiojantys ribojimai žymiai laisvesni nei kaimyninėse valstybėse, pas mus nėra nieko panašaus į COVID sertifikatus, tačiau ir turimų paisyti visuomenė nenori. Žmonės nedengia burnų ir nosių, būriuojasi viešose vietose ir uždarose patalpose, nesilaikydami saugus atstumo“, – kalbėjo K. Šuldrinskis.

Lenkijoje situacija su COVID-19 visada buvo sudėtinga. Nors apie omikron atmainos atvejų augimą dar neskelbiama, gruodį imta taikyti kiek daugiau ribojimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)