Palaikų paėmimo procedūra Vavelio pilyje prasidėjo pirmadienį apie 17 valandą vietos laiku ir truko aštuonias valandas. Joje dalyvavo žuvusio prezidento duktė Marta Kaczynska ir jo brolis Jaroslavas Kaczynskis. Ekspertams vadovavo Lenkijos generalinio prokuroro pavaduotojas Marekas Pasionek

Iš sarkofago iškelti karstai buvo nugabenti į Jogailos universiteto Medicinos kolegijos Teismo medicinos katedrą. Palaikus tiria tarptautinė teismo medicinos ekspertų grupė. Darbai truks keturias dienas, po to jie vėl bus palaidoti.

L. Kaczynskio ir jo žmonos palaikų ekshumacija buvo pirmoji iš 83 panašių procedūrų, susijusių su Smolensko katastrofos aukomis. Kelios žuvusiųjų šeimos nesutiko, kad jų artimųjų palaikai būtų atkasti.

2010 metų balandžio 10 d. prie Smolensko nukrito laineris Tu-154M, kuriuo skrido aukšti Lenkijos politikai, tarp jų - šalies prezidentas L. Kaczynskio. Visi lėktuvo keleiviai ir įgulos nariai - 96 žmonės - žuvo. Katastrofos priežasčių tyrimas tęsiamas tiek Lenkijoje, tiek Rusijoje.