Šis ambasadorės Georgette Mosbacher pareiškimas buvo paskelbtas Lenkijos gynybos ministrui Mariuszui Blaszczakui anksčiau antradienį informavus, kad abi šalys baigė tartis dėl 60 „Javelin“ leidimo įrenginių ir 180 raketų pirkimo.

„Sutarties pasirašymas – greitai. Tai nėra šių pajėgumų stiprinimo pabaiga. Bus daugiau „Javelin“; taip pat dirbame dėl lengvųjų prieštankinių sviedinių įsigijimo pagal programą „Pustelnik“ („Atsiskyrėlis“)", – savo „Twitter“ žinutėje rašė M. Blaszczakas, turėdamas galvoje Lenkijos prieštankinių pajėgumų stiprinimo projektą.

„Šiandien JAV ir Lenkijos derybų dėl „Javelin“ užbaigimas užbaigia 2019 metais pradėtą procesą ir yra dar viena gairė Lenkijos gynybos pajėgumams“, – per tviterį parašė G. Mosbacher.

„Stipresnė Lenkija reiškia stipresnę Ameriką“, – pabrėžė diplomatė.

Lenkijos radijo pranešime sakoma, kad JAV Valstybes departamentas praeitą mėnesį patvirtino planą parduoti Lenkijai 180 „Javelin“ raketų ir 79 jų leidimo įrenginius bei susijusios įrangos už apytikriai 100 mln. dolerių (92,3 mln. eurų).

Šia planuojama sutartimi siekiama „paremti Jungtinių Valstijų užsienio politiką ir nacionalinį saugumą gerinant NATO sąjungininkės ir valstybės partnerės, kuri yra taikai, politiniam stabilumui ir ekonomikos pažangai Rytų Europoje svarbi jėga, saugumą“, sakoma tuo metu paskelbtame Pentagono Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūros (DSCA) pranešime.

“Siūlomas „Javelin“ sistemų pirkimas padės Lenkijai stiprinti ilgalaikius gynybos pajėgumus, skirtus ginti jos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, siekiant patenkinti jos nacionalinius gynybos poreikius“, – pridūrė agentūra.

JAV įstatymai numato, kad šį susitarimą dar turi patvirtinti Kongresas.

Nešiojamoji vidutinio nuotolio prieštankinė raketų paleidimo sistema „Javelin” JAV ginkluotosioms pajėgoms pradėta kurti 7-ojo dešimtmečio viduryje.

Lietuva 2002 metais tapo pirmąja užsienio valstybe, įsigijusia šių ginklų.

„Javelin“ skirtas kovoti su priešo tankais, šarvuočiais; šiomis raketomis taip pat gali būti naikinami sraigtasparniai ir bunkeriai.

„Javelin“ gali naikinti taikinius, esančius nuo 75 metrų iki 2,5 kilometro atstumu.