JAV pripažino pasinaudojusios patalpų kompleksais keliose užsienio šalyse, kuriuose buvo laikomi "Al Qaeda" įtariamieji, keliantys grėsmę nacionaliniam saugumui po rugsėjo 11-osios atakų 2001 metais.

Nors įtariama, kad slapti CŽV kalėjimai veikė ne vienoje užsienio šalyje, Lenkija yra vienintelė valstybė, pradėjusi baudžiamąjį tyrimą. Jeigu byla bus perduota teismui, baudžiamojon atsakomybėn gali būti patraukti politikos veikėjai. Be to, tai gali apsunkinti santykius su JAV sąjungininkėmis.

Tyrimas jau buvo pratęstas kelis kartus. Žmogaus teisių aktyvistai ir dviejų vyrų, kurie pareiškė įtarimus, kad buvo laikomi CŽV centre Lenkijoje, advokatai kaltina valdžią sąmoningu bylos vilkinimu.

"Generalinis prokuroras nusprendė pratęsti tyrimą dar keturiems mėnesiams", - trečiadienį pranešė Generalinės prokuratūros atstovas Mateuszas Martyniukas.

Aktyvistai teigia, kad prokurorai turi svarių įrodymų, jog baudžiamojon atsakomybėn galėtų patraukti buvusius lenkų pareigūnus, kurie leido CŽV atidaryti sulaikymo centrą, tačiau jie patiria politinį spaudimą, kad teismas neįvyktų.

Remiantis oficialia Lenkijos valdžios pozicija, CŽV kalėjimai neegzistavo. JAV vyriausybė niekada neatskleidė, kuriose šalyse veikė CŽV slapti kalėjimai.