Lenkija ir Turkija palaiko gerus santykius, jais pasinaudosime, kad įtikintume Turkiją kuo greičiau pritarti abiejų Šiaurės šalių narystei, kad jos tuo pat metu galėtų prisijungti prie Aljanso, pirmadienį Stokholme sakė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Tačiau JAV vaidmuo šiuo klausimu gali būti lemiamas, kalbėjo jis bendroje su Švedijos premjeru Ulfu Kristerssono spaudos konferencijoje, turėdamas omenyje turkų pastangas gauti amerikietiškų F–16 naikintuvų. Tai esą galbūt galėtų būti bendro vardiklio pagrindas, kuris paskatintų Turkiją priimti tinkamą sprendimą.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija ir Suomija 2022 metų gegužę pateikė paraiškas priimti jas į NATO. Tam turi pritrati visos 30 Aljanso narių. Iki šiol paraiškų neratifikavo tik Turkija ir Vengrija. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo blokadą argumentuoja pirmiausiai tuo, kad Švedija imasi nepakankamai veiksmų prieš teroristines organizacijas. Čia jis pirmiausiai omenyje turi uždraustą kurdų darbininkų partiją PKK.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją