Vienos pagrindinių yra susijusios su migracijos apribojimais, kurių nori Britanija, tačiau A. Merkel gina laisvo darbuotojų judėjimo teisę bendrijoje.

Jis taip pat lankosi Varšuvoje, kur jau susitiko su Lenkijos premjere Ewa Kopacz, kurios šalis neslepia nepritarimo Londono siūlymams suvaržyti imigrantų teises Britanijoje. E.Kopacz įspėjo D.Cameroną, kad dėl jo reformų planų „negali būti diskriminuojami lenkai“.

Didžiojoje Britanijoje jų gyvena daugiau nei 800 tūkst., ir premjerė pabrėžė, jog „būtų gėdinga“, jei Jungtinė Karalystė „dingtų iš ES“.

„Norime, kad Didžioji Britanija liktų Europos Sąjungoje. Tačiau lenkų, Didžiojoje Britanijoje gyvenančių mūsų piliečių interesai yra svarbūs“, – savo ruožtu penktadienį visuomeninei televizijai TVP1 sakė užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetyna.

„Tai klausimas dėl bendrosios rinkos – tai yra esminiai klausimai. Suprantame Britanijos požiūrį. Tačiau yra ES pamatai, ant kurių buvo pastatyta suvienyta Europa. Šis pokalbis bus sunkus, bet labai tvirtas iš Lenkijos pusės“, – aiškino jis.

Lankydamasis Europos sostinėse Kameronas tikisi užsitikrinti paramą reformoms, kurių jis nori prieš Jungtinei Karalystei rengiant referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje. Iki 2017-ųjų jis tikisi ištesėti savo rinkimų kampanijos pažadą ir surengti referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės Bendrijoje. Po susitikimo su E. Kopacz penktadienio rytą D.Cameronas išvyko į Berlyną tartis su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

„Kalbant apie (ES) sutarties pakeitimus arba diskriminuojančių priemonių įvedimą, Lenkijai tai bus raudona linija“, – šalies Europos reikalų ministras Rafalas Trzaskowskis prieš vizitą sakė Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC – Jeigu kiekviena šalis ateis su pirkinių sąrašu, kad pakeistų Europos Sąjungos politiką, tai bus Europos statymo pabaiga – ji tiesiog įgrius“.

Vokietijos prekybos ir pramonės rūmų vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Volkeris Treieris išsakė panašų požiūrį. Jis aiškino BBC, kad A. Merkel neturėtų pažadėti nuolaidų Britanijai, nes tai paskatintų kitas ES šalis reikalauti pakeisti ir jų narystės sąlygas.

D. Camerono vizitą Berlyne vokiečių žiniasklaida vertina kaip nuotaikų barometrą. Britų premjeras garsiai kalba apie Europos Sąjungai būtinas reformas. Manoma, jog vizitų metu jis siekia išsiaiškinti, kaip į tai žiūri kitų šalių lyderiai. D. Cameronas, be kita ko, pasisako už didesnę nacionalinių parlamentų galią, sumažinant Briuselio įtaką.

Nors Vokietijos kanclerė Angela Merkel pritaria kai kurioms jo nuostatoms, pavyzdžiui, dėl bendros rinkos plėtojimo, tarp šių šalių yra ir neįveikiamų skirtumų.

Visų pirma A. Merkel stipriai gina laisvo darbuotojų judėjimo teisę Bendrijoje. Be to, kaip paaiškėjo paviešinus slaptą susitarimą, Vokietija ir Prancūzija nė nemano keisti Lisabonos sutarties sąlygų. Tuo metu D. Camerono reformos be šio fakto – sunkiai įgyvendinamos.