Gausiai gintarais ir auksu išpuoštas gintaro kambarys buvo Jekaterinos rūmuose prie Sankt Peterburgo. Paskutinį kartą gintaro kambarį matė Kenigsberge (dabartinis Kaliningradas).

1945 m. vyko vokiečių evakuacija iš tuometinio Kenigsbergo – su didžiuliu kroviniu išplaukė garlaivis „Karlsruhe“, bet vėliau jį prie Lenkijos krantų nuskandino sovietų kariniai lėktuvai.

Garlaivis nuskendo per tris minutes, pavyko išgelbėti tik apie 100 žmonių.

Lenkų narai iš grupės „Baltictech“ įsitikinę, kad rado nuskendusį garlaivį „Karlsruhe“, praneša „Amerikos balsas“.

„Ieškojome nuolaužų nuo praėjusių metų ir supratome – gali būti, kad Baltijos jūros dugne slypi įdomi istorinė paslaptis, – pasakojo naras Tomaszas Stachura. – Jis puikiai išsilaikęs. Triumuose radome karinės technikos, porceliano ir daug dėžių, kurių turinys kol kas nežinomas.“

„Karlsruhe“ dalyvavo operacijoje „Hanibalas“ – vienoje iš didžiausių jūros evakuacijų istorijoje, dėl kurios daugiau nei milijonas vokiečių kareivių ir taikių Rytų Prūsijos gyventojų išvengė susidūrimo su sovietų kariais Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

Sprendžiant iš istorinių dokumentų, garlaivis skubiai išplaukė iš tuometinio Kenigsbergo su dideliu kroviniu ir 1083 žmonėmis laive.

„Visa tai žadina vaizduotę. Baltijos jūros dugne rastas vokiečių garlaivis ir dėžės su dar nežinomu turiniu gali turėti didelės reikšmės šiai istorijai“, – interviu „The Guardian“ teigė naras Tomaszas Zvara.

„Karlsruhe“ nuolaužų paieškos truko maždaug metus. Tyrėjai rėmėsi sovietų lakūnų ataskaitomis ir žvejybos žemėlapiais, kuriuose buvo nurodytos kliūtys dugne, taip pat nuskendę laivai.

Narų grupė iš pradžių atrinko patikrinimui keliasdešimt punktų, paskui ratas susiaurėjo iki 22 objektų, iš kurių tik vienas buvo tokio dydžio kaip garlaivis. Birželį ir rugsėjį narai tris kartus panėrė į gelmę ir padarė laivo nuotraukų. Garlaivis skendo vertikaliai, trenkėsi priekiu ir nusileido ant kilio.

„Jis stovi labai tiesiai, tik visas krovinys susistūmė į priekį – mašinos, dėžės – viskas netvarkingai suvirtę“, – teigė T. Stachura.

Tyrėjai tęs darbą, tik tyrimus sunkina didelis gylis ir nuo kranto nutolusi vieta.

1945 metais dingusį Gintaro kambarį Prūsijos karalius Friedrichas Wilhelmas I 1716-aisiais padovanojo Rusijos carui Petrui Didžiajam, o vėliau garsusis meno kūrinys papuošė vienus rūmus prie Sankt Peterburgo. Vokietijos vermachto kariai 1941-1942 metais dalį Gintaro kambario pervežė į Karaliaučiaus pilį.