Apie tai praneša Rusijos naujienų agentūra TASS, rašo „Europeiskaja pravda“.

S. Lavrovas jau nusileido Skopjė, jo lėktuvas skrido virš Turkijos ir Graikijos, nors iš pradžių buvo manoma, kad RF užsienio reikalų ministerijos orlaivis skris per Bulgariją.

„Kaip išsiaiškino TASS, Bulgarija neleido RF užsienio reikalų ministrui skirsti jos oro erdve, jeigu lėktuve bus oficiali ministerijos atstovė spaudai M. Zacharova“, – skelbia naujienų agentūra.

TASS skelbia turinti oficialiosios Sofijos notą, kurioje nurodyta, kad rusų delegacijai suteiktas leidimas skristi šalies oro erdve „negalioja RF užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir spaudos departamento direktorei M. Zacharovai, kuri įtraukta į sankcionuojamų asmenų sąrašą“.

S. Lavrovui irgi taikomos Europos Sąjungos (ES) sankcijos.

Anksčiau, komentuodama suteiktą leidimą, Bulgarijos užsienio reikalų ministerija patikslino, kad jis negalioja kitiems S. Lavrovo delegacijos nariams, kuriems taikomos ES sankcijos, ir kad tai nurodyta Bulgarijos notoje.

Kuleba: dar keli ministrai boikotuos ESBO susitikimą dėl Lavrovo dalyvavimo


Yra daugiau nei keturios šalys, nepritariančios Rusijos užsienio reikalų ministro S. Lavrovo dalyvavimui Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų posėdyje Skopjėje, tačiau kiekviena valstybė savo protestą reiškia skirtingai.

Tai trečiadienį bendraudamas su ukrainiečių žurnalistais Briuselyje pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

Pasak Ukrainos diplomatijos vadovo, šiandien kai kurių šalių atstovai priėjo prie jo ir pasakė, kad nevyks į ESBO ministrų posėdį dėl S. Lavrovo dalyvavimo, tačiau viešai apie tai nekalbės. Dar kelių šalių ministrai šiandien dalyvaus vakarienėje Skopjėje, kuri vyks be Rusijos URM vadovo, tačiau rytoj oficialiojoje dalyje, į kurią atvyks S. Lavrovas, jie nedalyvaus.

„Yra daugiau nei keturios šalys, kurios nepritaria S. Lavrovo dalyvavimui (ESBO ministrų posėdyje Skopjėje), bet kiekviena šalis pati sprendžia – ir mes tai gerbiame, – kaip parodyti šį nepritarimą“, – sakė D. Kuleba.

Komentuodamas Šiaurės Makedonijos pirmininkavimą ESBO, jis pažymėjo, kad ši šalis visus metus principingai ir nuosekliai rėmė Ukrainą, ir padėkojo už tai.

„Kai dėl sprendimo pakviesti S. Lavrovą, tai yra grupė ESBO šalių, kurios mano, jog šis žingsnis turėjo būti žengtas siekiant išgelbėti ESBO nuo visiško kolapso ir žlugimo, kadangi reikia priimti sprendimus dėl biudžeto, dėl pirmininkavimo ir dėl vadovų skyrimo. Mano pozicija gerai žinoma: jei mes tikrai norime išgelbėti ESBO, tai turime arba atkurti ESBO be Rusijos, arba rasti būdą, kaip Rusiją pašalinti iš ESBO“, – pabrėžė Ukrainos URM vadovas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos užsienio reikalų ministras D. Kuleba boikotuos ESBO ministrų posėdį, kadangi į jį atvyks Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas.

Dėl tos pačios priežasties į Skopję nevyks Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)