Išvyko ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, ir ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, kalbėdamas spaudos konferencijoje dviejų dienų Skopjėje vykusio susitikimo rezultatams apžvelgti sakė S. Lavrovas.

„Kodėl taip yra?“ – pridūrė S. Lavrovas. „Na, jie turbūt mano, kad jie tokiu būdu demonstruoja savo ketinimus izoliuoti Rusiją. Bet aš manau, kad jie paprasčiausiai yra bailiai, jie bijo bet kokio nuoširdaus ir faktais pagrįsto dialogo.“

A. Blinkenas ir J. Borrellis Skopje šią savaitę lankėsi susitikimą surengusios Šiaurės Makedonijos kvietimu. Tačiau A. Blinkenas turėjo vykti į Izraelį, kur dėl karo Gazoje šiuo metu tvyro labai didelė įtampa.

ES diplomatijos vadovas J. Borrellis anksčiau šią savaitę pranešė, kad jis nesusitiks su posėdyje dalyvausiančiu Rusijos užsienio reikalų ministru, nes turės iškart grįžti į Briuselį.

Po Rusijos karo Ukrainoje pradžios praėjus daugiau nei 21 mėnesiui, viešumoje pasirodantys Rusijos atstovai neretai naudojasi proga apkaltinti Vakarus už visiškai pašlijusius santykius, taip pat kaltindami juos nenoru pradėti dialogą.

Penktadienį Rusija pareiškė abejingumą dėl didžiausios pasaulyje regioninės saugumo organizacijos ateities. ESBO yra Rytų ir Vakarų blokų forumas, tačiau Ukraina ir svarbios sąjungininkės boikotavo derybas Skopjėje dėl Rusijos dalyvavimo. Maskva yra viena iš 57 ESBO narių, tačiau organizacijos darbas stringa, nes Rusija blokuoja svarbiausius sprendimus, įskaitant dėl biudžeto.

Dvi dienas trukusiame viršūnių susitikime dalyvavęs Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas kritikavo organizaciją, bet taip pat išsakė ir abejingumą jos likimui. „Ryškiausias pojūtis - abejingumas. Organizacija (ESBO) jau pavirto kažkuo, dėl ko man nerūpi, kas toliau su ja bus“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas.

21 mėnesį trunkanti Rusijos invazija į Ukrainą sulaukė aštrios Skopjės konferencijos dalyvių kritikos. „Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą prieštarauja viskam, kas brangu šiai organizacijai“, – sakė Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministras ir ESBO pirmininkas Bujaras Osmani įžanginėje kalboje viršūnių susitikimo pradžioje.

S. Lavrovas penktadienį sakė: „Man nerūpi šio ESBO susitikimo rezultatai.“

Ketvirtadienį pasakytoje kalboje Rusijos ministras teigė, kad ESBO tampa NATO ir Europos Sąjungos „priedėliu“ ir atsidūrė ant prarajos krašto, bei klausė, ar tuomet verta investuoti į jos atsigavimą.

ESBO buvo sukurta 1975 m. kaip Rytų ir Vakarų blokų dialogo forumas, tačiau pastaraisiais metais sunkiai veikia, nes Rusijos karas Ukrainoje sukėlė įtampą organizacijoje. Konferenciją Skopjėje boikotavo Ukraina, Estija, Latvija, Lietuva ir Lenkija. Ukraina siekia, kad organizacija pašalintų Rusiją, kaip tai padarė Europos Taryba, ir įspėjo, jog antraip ESBO gresia „lėta mirtis“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)