Rusija – viena iš 57 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos, įkurtos Šaltojo karo metais su tikslu mažinti tarp Rytų ir Vakarų tvyrančią įtampą, narių.

Šiaurės Makedonija, rotacijos principu šiuo metu pirmininkaujanti organizacijai, praeitą savaitę pakvietė S. Lavrorą dalyvauti ketvirtadienį Skopjėje prasidėsiančiame ESBO užsienio reikalų ministrų susitikime.

NATO valstybės narės yra uždraudusios skrydžius iš Rusijos, sprendimas priimtas dėl 2022 metų vasarį Rusijos pradėtų karinių veiksmų Ukrainoje. Tam, kad pasiektų Šiaurės Makedoniją, S. Lavrovo lėktuvui teks skristi Bulgarijos ar Graikijos oro erdve, kurios taip pat priklauso Vakarų kariniam aljansui.

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė suteikusi leidimą S. Lavoro lėktuvui perskristi Bulgarijos oro erdvę.

Leidimas suteiktas Šiaurės Makedonijos prašymu – „dėl Rusijos užsienio reikalų Sergejaus Lavrovo dalyvavimo ESBO užsienio reikalų ministrų susitikime Skopjėje“, suteikiant išimtį ir Europos Sąjungos taikomų sankcijų režime“, teigiama išplatintame pareiškime.

Leidimas „negalios jo delegacijos nariams, kuriems taip pat taikomos sankcijos pagal šiuo metu galiojančius Europos Sąjungos teisės aktus. Tai nuodugniai paaiškinta ir Bulgarijos atstovams“.

Maskvoje pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministras kalbėjo gavęs užklausų dėl dvišalių susitikimų net iš kelių užsienio valstybių diplomatijos vadovų, ketinančių būti Skopjėje. „Žinoma, susitiksiu su visais“, – patikino S. Lavrovas.

Jo pavaduotojas Sergejus Riabkovas žurnalistams sakė, kad S. Lavrovas neketina susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, kuris taip pat ketina dalyvauti ESBO užsienio reikalų ministrų susitikime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)