„S. Lavrovas man atsakė labai agresyviai ir paaiškino savo požiūrį, kad viskas yra „Vakarų sąmokslas“ ir kad karas tęsis“, – po ASEAN regioninio forumo derybų žurnalistams sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

J. Borrellis sakė paaiškinęs S. Lavrovui, kodėl 27 narių Europos Sąjunga remia Ukrainą, ir paprašė Rusijos išvesti savo kariuomenę iš Ukrainos, nes tai „vienintelis būdas sustabdyti karą“. „Rusija visiškai nepasirengusi sustabdyti agresijos ir išvesti karių“, – sakė ES užsienio politikos vadovas.

Pikti žodžiai buvo išrėžti per saugumo susitikimą Indonezijos sostinėje, jame dalyvavo ir JAV, Kinija bei Japonija. Rusijai tampant vis labiau izoliuotai tarptautinėje arenoje, jos užsienio reikalų ministras siunčiamas į daugiašalius forumus pristatyti Maskvos pozicijos.

Pernai, po Rusijos įsiveržimo, ES suteikė Ukrainai kandidatės statusą, o spalį ketina paskelbti išsamesnį Ukrainos pažangos vertinimą ir pateikti savo nuomonę, ar pradėti derybas dėl narystės. Kyjivas siekia pradėti derybas šiais metais ir tvirtina, kad žengia didelius žingsnius net ir kovodamas su Maskvos pajėgomis.