Pirmadienį lankydamasis Havanoje, kur susitiko su Kubos prezidentu Migueliu Díazu-Canelu ir užsienio reikalų ministru Bruno Rodríguezu, S. Lavrovas sakė, kad yra parengta naujų priemonių, paskatinsiančių rusų bendroves investuoti Kuboje.

Antradienį S. Lavrovas turėtų susitikti su Venesuelos vadovu Nicolásu Maduro, o trečiadienį ir ketvirtadienį Rio de Žaneire (Brazilija) dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko užsienio reikalų ministrų posėdyje.

Rusija yra svarbi Kubos, kurią valdo Komunistų partija ir kurios ekonomika kadaise labai priklausė nuo Sovietų Sąjungos, politinė ir ekonominė partnerė.

Praėjusią gegužę abejų šalių delegacijos aptarė priemones skatinti Rusijos investicijas Havanoje. Rusijos teigimu, viena iš tokių priemonių – steigti rusiškų bankų filialus Kuboje.

S. Lavrovas nurodė, kad abejų šalių tarpusavio prekybos apimtys pirmaisiais 2023 m. mėnesiais, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo devyneriopai.

Pirmadienį kalbėdamas su abejų šalių valstybinės žiniasklaidos atstovais, S. Lavrovas sakė, kad Rusija šiais metais jau suteikė Kubai dvi paskolas, už kurias bus tiekiama nafta, naftos produktai ir maisto prekės. Ir Kubai, ir Rusijai yra taikomos JAV nustatytos sankcijos.

Be Kubos ir Nikaragvos, viena iš Rusijos vyriausybės autoritarinių, socialistinių sąjungininkių Lotynų Amerikoje yra ir Venesuela.

Visas tris šias šalis bei Braziliją S. Lavrovas aplankė dar kitų metų balandį. Brazilija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja galingiausias pasaulio ekonomines valstybes vienijančiam Didžiajam dvidešimtukui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)