„Kai girdime samprotavimus, kad Kinija turės sumokėti visiems, kad ši infekcija atsirado ir kad ji esą kažko laiku neinformavo... Žinote, tai peržengia visas ribas ir visą padorumą“, – rusų žurnalistams pareiškė S. Lavrovas.

Ministras pažymėjo, kad epidemijos piką išgyvenusi Kinija elgiasi priešingai – bando pasidalyti savąja kovos su virusu patirtimi. Tuo metu kai kuriuose šalyse skamba raginimai areštuoti kinų turtą užsienyje, jei Pekinas nemokės kompensacijos.

„Man tiesiog plaukai ant galvos šiaušiasi, kai girdžiu panašius dalykus. Manau, kad tai yra visiškai nepriimtina. Nereikia spręsti pagal save“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

Jis taip pat „liūdnomis“ pavadino pastangas menkinti Rusijos pagalbą Italijai, mėginant pavaizduoti ją „vos ne kaip karinį įsiveržimą į NATO ir Europos Sąjungą“.

„Manau, kad čia labai svarbu nebandyti į ką nors besti pirštu, o suprasti, kad tai yra bendra bėda ir kad su ja galima grumtis tik drauge – vienijant jėgas, o ne bandant susipriešinti su tam tikra šalimi“, – pridūrė užsienio reikalų ministras.

Tuo metu Kinija sugriežtino patikrą pasienyje su Rusija. Šalis taip mėgina suvaldyti įvežtinius COVID-19 atvejus iš kaimyninės Rusijos, kur koronavirusas šiuo metu plinta itin greitai, praneša „Reuters“.

Daugiausia koronavirusu užsikrėtusių žmonių į Kiniją atvyko būtent iš Rusijos, tokių atvejų šalyje užregistruota iš viso 409. Kinijos piliečiai turėtų laikytis nurodymų ir negrįžti namo, teigiama valstybiniame dienraštyje „Global Times“.

„Rusija yra dar vienas nesugebėjimo kontroliuoti įvežtinius atvejus pavyzdys, jis turėtų veikti tarsi perspėjimas kitiems, – teigiama Komunistų partijos laikraštyje. – Kinija stebėjo, kaip Rusija tapo smarkiai paveikta šalimi. Tai Kinijai neša svarbią žinutę: šalis privalo riboti įvežtinių atvejų skaičių ir tokiu būdu išvengti antrosios viruso bangos.“

Pirmadienį žemyninėje Kinijos dalyje patvirtinti 89 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. 79 iš jų užfiksuoti pasienyje esančioje Šiaurės rytų Heilongdziango provincijoje. Visi šie žmonės – iš Rusijos sugrįžę Kinijos piliečiai, antradienį pranešė žiniasklaidos priemonės.

Antradienį Heilongdziango provincijos valdžia paskelbė, kad pradėjo veikti karštoji linija, kuria piliečiai gali pranešti apie nelegalius migrantus, patekusius į provincijos teritoriją. Pareigūnai piliečiams žada atsilyginti už suteiktą informaciją. Remiantis pranešimo duomenimis, apie neteisėtai sieną kirtusius asmenis informavusiems žmonėms bus skiriama 3 tūkst. juanių premija. Tiems, kurie migrantus sulaikys patys ir perduos juos į valdžios pareigūnų rankas, žadama 5 tūkst. juanių premija.

Antradienį skelbtais duomenimis, Kinijoje užfiksuoti 82 249 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir 3 341 mirtis nuo COVID-19. Per pastarąsias 24 val. Kinijoje neužfiksuota nė vienos mirties.

Balandžio pradžioje „Bloomberg“ pranešė, kad Kinija nuslėpė koronaviruso protrūkio mastą savo šalyje, pranešdama ne apie visus susirgimo ir mirties atvejus. Apie tai įslaptintoje ataskaitoje Baltiesiems rūmams pranešė JAV žvalgybos bendruomenė, teigia trys JAV pareigūnai.

Pareigūnai prašė likti neidentifikuoti, nes ataskaita yra slapta, ir atsisakė detalizuoti jos turinį. Tačiau esmė, pasak jų, yra ta, kad oficialūs Kinijos pranešimai apie susirgimo ir mirties atvejus yra tyčia neišsamūs. Du iš pareigūnų teigė, kad ataskaitoje daroma išvada, jog Kinijos skaičiai yra suklastoti. Protrūkis prasidėjo Kinijos Hubėjaus provincijoje 2019 m. pabaigoje, tačiau šalis viešai pranešė tik apie 82 000 susirgimų ir 3300 mirčių, rodo Johns Hopkins universiteto surinkti duomenys.

Nors Kinija galų gale įvedė karantiną, griežtesnį nei mažiau autokratinėse šalyse, tiek užsienyje, tiek šalies viduje Kinijos pateikiami skaičiai buvo vertinami skeptiškai.

Kinijos vyriausybė keletą kartų peržvelgė savo susirgimų skaičiavimo metodiką, kelias savaites apskritai neįtraukdama besimptomių atvejų, ir tik kovo pabaigoje pridėjo daugiau nei 1500 tokių atvejų prie bendros sumos. Tūkstančiai urnų, sukrautų šalia laidojimo namų Hubėjaus provincijoje, sukėlė visuomenės abejones dėl Pekino ataskaitų.