S. Lavrovo kelionė į įtakingą Rytų Afrikos valstybę vyksta po Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos praėjusios savaitės apsilankymo žemyne.

„Per vizitą aptarsime bendradarbiavimą prekybos, investicijų ir ekonomikos srityse, humanitarinius ir kultūros reikalus, švietimą, bendradarbiavimą Jungtinėse Tautose (JT) ir daugelį kitų klausimų“, – Kenijos įstatymų leidėjams sakė S. Lavrovas, tai pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Apie kelionę iš anksto nebuvo pranešta, iš Kenijos pareigūnų negauta jokios informacijos.

Per pastaruosius metus S. Lavrovas kelis kartus lankėsi Afrikoje, pasaulinėms jėgoms grumiantis dėl įtakos 1,3 milijardo žmonių turinčiame žemyne.

Praėjusią savaitę D. Kuleba ragino kai kurias Afrikos valstybes atsisakyti neutralios pozicijos 15 mėnesių trunkančio karo Ukrainoje atžvilgiu, kalbėjo apie Kyjivo pastangas stiprinti ryšius su šiuo žemynu.

„Kalbamės su savo draugais afrikiečiais, mėgindami jiems paaiškinti, kad neutralumas nėra išeitis“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Adis Abeboje, kur įsikūrusi Afrikos Sąjunga, sakė D. Kuleba. Kitą dieną jis paskelbė, kad Ukraina planuoja Afrikoje atidaryti daugiau ambasadų ir surengti viršūnių susitikimą su žemyno lyderiais.

Vasarį 22 iš 54 Afrikos Sąjungos valstybių narių susilaikė arba nedalyvavo balsuojant dėl JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos, raginančios Rusiją pasitraukti iš Ukrainos. Dvi iš jų – Eritrėja ir Malis – balsavo prieš rezoliuciją.

Rusija palaiko ryšius su Afrikos šalimis dar nuo šaltojo karo laikų, kai Sovietų Sąjunga dėjosi esanti gynėja nuo kolonializmo. Liepos 26–29 dienomis Sankt Peterburge vyks antrasis Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)