Islandijos institucijos „Natural Catastrophe Insurance of Iceland“ direktorė Hulda Ragnheiður Árnadóttir transliuotojui RÚV sakė, kad iki šiol iš smarkiai nukentėjusio miestelio gauta daugiau kaip 400 paraiškų atlyginti žalą.

Iš jų 53 pastatai, įskaitant 30 gyvenamųjų namų, pripažinti visiškai prarastais. Dar reikia išnagrinėti daugiau kaip 260 pretenzijų.

Maždaug 3 700 gyventojų turintis miestelis pradėtas evakuoti lapkričio mėnesį po virtinės žemės drebėjimų, kurie, kaip teisingai manyta, pranašavo išsiveržimą.

Galiausiai netoli miestelio atsirado įtrūkių, ir sausio viduryje į vietovę plūstelėjo karštos lavos ir vulkaninių dujų debesys. Pirmą kartą per beveik pusę amžiaus namus Islandijoje sunaikino lavos masės.

Apskaičiuota, kad po Svartsengi rajonu, į kurį įeina ir Grindavikas, šiuo metu susikaupė apie 6,5 mln. kubinių metrų magmos. Ekspertai baiminasi naujo galingo išsiveržimo Šiaurės Atlanto saloje.

Sekmadienį keliems šimtams Grindaviko gyventojų, kurių laukia neaiški ateitis, buvo leista kelioms valandoms grįžti pasiimti savo daiktų. Panaši operacija planuojama ir šį pirmadienį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją