„Nacionalinis susivienijimas“ galės iškelti naują kandidatą į šį postą. Tuo pačiu K. Karinis neatmetė galimybės, kad partija pati gali priimti sprendimą dėl to, kurį savo ministrą pakeisti. Premjeras paaiškino, kad J. Vitenbergas atstatydinti buvo pasirinktas todėl, kad yra „naujausias“ „Nacionalinio susivienijimo“ ministras.

Iš K. Karinio komentarų spaudos konferencijoje aišku, kad jis „Nacionalinio susivienijimo“ reikalavimą atleisti partijos „Už plėtrą/Už!“ vidaus reikalų ministrę Mariją Golubevą ir grasinimą priešingu atveju pasitraukti iš vyriausybės laiko šantažu.

Premjeras pabrėžė, kad dabar tikslas yra atkurti politinį balansą, todėl „Nacionalinis susivienijimas“ taip pat privalės pakeisti vieną ministrą.

Pasak K. Karinio, vyriausybė daugiau nebūtų galėjusi dirbti su „šantažo elementais“, nes tai atvertų galimybes bet kuriai koalicijos partnerei ateityje naudotis „ultimatumų keliu“ ir tada vyriausybė greit taptų neveiksni.

„Nepakeitus ministro nėra galimybės pasiekti politinę pusiausvyrą koalicijoje, nes vyriausybės stabilumas priklauso nuo to, ar ji turi visus narius ir daugumą Saeimoje (parlamente). Šiuo atveju pusiausvyra buvo pažeista, ir tai mano pasiūlymas, kaip greitai prie jos grįžti“, – sakė premjeras.

Anksčiau pirmadienį vidaus reikalų ministrė M. Golubeva žurnalistams pranešė nelaukusi premjero sprendimo ir pati nusprendusi atsistatydinti.

Ji sakė pirmadienį sužinojusi, kad „nepalaukęs Vidaus reikalų ministerijos analitinės ataskaitos“ premjeras K. Karinis pasidavė „Nacionalinio susivienijimo“ spaudimui ir nebėra pasirengęs remti jos darbo. Tokiomis sąlygomis ministrė nusprendė grįžti į parlamento deputato vietą.

Laikinuoju vidaus reikalų ministru buvo paskirtas Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas. Apie tai pranešė K. Karinis.

M. Golubeva taip pat sakė, kad vyksta derybos dėl tolesnio koalicijos darbo, bet pridūrė nemananti, kad susivienijimas „Už plėtrą/Už!“ keršydamas reikalaus „Nacionalinio susivienijimo“ ministrų atsistatydinimo.

„Nacionalinio susivienijimo“ parlamentinė frakcija ir valdyba atleisti M. Golubevą K. Karinio pareikalavo praėjusią savaitę, po gegužės 9-osios ir 10-osios įvykių prie paminklo sovietų kariams Pergalės parke, kur leista susiburti Rusijos agresiją palaikantiems žmonėms.

„Nacionalinis susivienijimas“ pareiškė, kad jei į partijos nuomonę nebus atsižvelgta, ji atšauks iš vyriausybės savo ministrus.

Premjeras sakė, kad būtų paprašęs M. Golubevos atsistatydinimo ir be „Nacionalinio susivienijimo“ „ultimatumo“.

Kalbėdamas apie reikalavimą, kad M. Golubeva atsistatydintų, K. Karinis pabrėžė, kad tiek jam, tiek „didžiajai visuomenės daliai“ gegužės 9 ir 10 dienomis Pergalės parke parodyta nepagarba Latvijos valstybingumui ir karo aukoms yra visiškai nepriimtina.

Ministras pirmininkas sakė anksčiau pirmadienį susitikęs su M. Golubeva ir paraginęs ją atsistatydinti, prisiimant politinę atsakomybę. Vyriausybės vadovo teigimu, paskesnis M. Golubevos atsistatydinimo pareiškimas, įvertinus visas aplinkybes, yra atsakingas poelgis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją