Latvijos klounų gildija paprašė ministrės Dacės Melbardės, kad ji atleistų iš pareigų savo patarėją Martinį Kapraną dėl klouno profesijos prestižo žeminimo, nes jis ne kartą yra išvadinęs klounais neprofesionalius politikus, sakė BNS šios organizacijos vykdomasis direktorius Paulas Lejinis.

Klounų menas, panašiai kaip profesionalių aktorių arba akademinių muzikantų darbas, yra didelio kūrybingumo ir sunkaus fizinio darbo reikalaujanti profesija, kurios tikslas – teikti džiaugsmą žmonėms, ypač vaikams, pabrėžė P.Lejinis.

Pasak jo, klounai nenusipelnė būti lyginami su savo darbą netinkamai atliekančiais politikas, o žodis „klounas“ neturėtų įgyti menkinančių prasmių, tokių kaip „nevykėlis“ arba „niekšas“.

Kultūros ministrės patarėjas M.Kapranas keliuose savo neseniai paskelbtuose „Twitter“ pranešimuose klounais išvadino opozicinio Latvijos regionų susivienijimo deputatus Artusą Kaiminį ir Martinį Buondarą.

Nors M.Kapranas pabrėžė tose žinutėse išsakęs asmeninę nuomonę, o ne Kultūros ministerijos poziciją, D.Melbardė mano, kad jo veiksmai neatitinka ministerijos etikos kodekso pagrindinių principų, sakė BNS ministerijos atstovė Baiba Kaulinia.

Ministrė pabrėžė, kad kiekvieno ministerijos darbuotojo veiksmai daro poveikį viešam jo institucijos įvaizdžiui, todėl darbuotojai turėtų stengtis įgyti visuomenės pasitikėjimą savo veiksmais ir požiūriu. Reaguodama į Klounų gildijos skundą, D.Melbardė išsiuntė pranešimą ministerijos darbuotojams, ragindama juos pasikartoti institucijos etikos kodekso principus.

Latvijos klounų gildija, įkurta 2012 metais, yra Tarptautinės cirko komikų asociacijos (L'Association internationale de solaire cirque comédien) narė.