Apklausos rodo, kad populistų, konservatorių, taip pat socialdemokratų „Santarvės“, kurią tvirtai remdavo Latvijos rusakalbiai, populiarumas mažėja.

„Rusų invazija Ukrainoje padeda Kariniui užsitikrinti balsus Latvijoje, nes tokiais laikais žmonės būna linkę susitelkti aplink vėliavą“, – sakė politikos ekspertas Marcis Krastinis.

Pasak jo, labiausiai tikėtina, kad laimės K. Karinis, bet tai priklausys ir nuo to, kiek mažesnių jį remiančių partijų įveiks 5 proc. balsų „slenkstį“ ir pateks į parlamentą.

Pagrindiniai šios rinkimų kampanijos klausimai buvo karas Ukrainoje, pragyvenimo krizė ir siekiama energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos.

„Rinkėjai ieško gabių lyderių, galėsiančių išspręsti šiuos klausimus“, – sakė M. Krastinis.

Kaip ir Lenkijoje, Lietuvoje bei Estijoje, Latvijoje daug žmonių nerimauja dėl Rusijos planų ir mano, kad jų šalis yra pažeidžiama, net ir priklausydama Europos Sąjungai bei NATO.

Darbą baigianti vyriausybė tvirtai remia Ukrainą, padidino išlaidas gynybai ir siekia didesnio energetinio saugumo.

K. Karinio partija „Naujoji vienybė“ pagal populiarumą pirmauja; viena šį mėnesį atlikta apklausa parodė, kad ją remia 13,3 proc. latvių.

„Santarvės“, kuri per praėjusius rinkimus 2018 metais gavo 20 proc. balsų, populiarumas nuo to laiko palaipsniui mažėjo, iš dalies dėl korupcijos skandalų virtinės.

Pastarąjį dešimtmetį ši partija per rinkimus gaudavo daugiausiai balsų, bet niekada nesurasdavo pakankamai sąjungininkų, kad galėtų valdyti.

Naujausia apklausa rodė, kad „Santarvės“ populiarumas tėra 5,1 procento.

Vis dėlto Latvijos politinis kraštovaizdis bus susiskaldęs; tikėtina, kad į 100 vietų parlamentą pateks kelios nedidelės partijos.

„Santarvė“ yra pasmerkusi Rusijos invaziją, bet vengė komentuoti kaltinimus, kad rusų pajėgos Ukrainoje vykdo žiaurius nusikaltimus.

Latvijos rusakalbiai rinkėjai atsigręžė į dvi naujas partijas, kurių viena yra atvirai prokremliška, o kita, nors ir palanki Rusijai, ne tokia kategoriška.

Rusakalbiai sudaro apie 30 proc. Latvijos gyventojų.

Rinkimų apylinkės bus atidarytos 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir dirbs iki 20 valandos. Netrukus po to turi būti paskelbti pirmieji balsavusiųjų apklausos rezultatai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją