Migracijos departamento Rygoje duomenimis, atitinkamus pranešimus gavo šeši rusai. Du jų jau paliko šalį, per Latvijos televiziją sakė institucijos vadovė Mara Rozė. Kiti keturi tai turi padaryti per 30 dienų.

Latvija, reaguodama į Rusijos karą Ukrainoje, 2022 m. rudenį pakeitė užsieniečių teisinę padėtį reglamentuojančius teisės aktus. Rusišką pasą turintys asmenys, norintys toliau teisėtai likti Latvijoje, turi kreiptis dėl nuolatinio gyventojo statuso ir – išskyrus kelias išimtis – atlikti latvių kalbos testą, įrodantį jų gebėjimą susikalbėti. Asmenys, iki nustatyto termino neįvykdę atitinkamų reikalavimų, privalo išvykti iš Latvijos.

Šiuo metu, anot institucijų, tai liečia daugiau kaip 1 000 žmonių. Daugiau kaip penktadalis jų, turima informacija, jau išvyko iš Latvijos per kitą ES šalį, sakė M. Rozė. Dar beveik dvi dešimtys nurodė įtikinamas šeimines priežastis, kad galėtų likti.

Visų kitų atveju pasieniečiai vyks į paskutinę jų deklaruotą gyvenamą vietą ir tikrins, ar asmuo ten gyvena, ar ne ir, jei reikės, nurodys išvykti.

Latvijoje, kuri rytuose ribojasi su Rusija, rusų mažuma sudaro apie ketvirtadalį gyventojų iš 1,9 mln. Tai daugiausia sovietmečiu atvykę žmonės ir jų palikuonys. Daugelis jų, pirmiausiai vyresnio amžiaus, neturi Latvijos pilietybės ir yra vadinamieji nepiliečiai, kiti turi rusišką pasą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)