Trečiadienį Olego Zykovo bus paprašyta paaiškinti „viešai prieinamą buvusių ir esamų Latvijos valstybės pareigūnų, kuriems Rusija pateikė politiškai motyvuotus kaltinimus, sąrašą“, antradienio vakarą išplatintame pranešime pareiškė užsienio reikalų ministerija.

Ministerija taip pat nurodė, kad palaiko ryšį su Latvijos teisėsaugos institucijomis, jog būtų galima „patikrinti viešai paskelbtą informaciją ir sumažinti galimą riziką“.

„Užsienio reikalų ministerija taip pat bendradarbiauja su Europos Sąjungos partneriais, kad šis klausimas būtų sprendžiamas pasauliniu lygiu“, – sakoma pranešime.

Antradienį Rusija į „ieškomų“ asmenų sąrašą įtraukė įvairius aukšto rango Baltijos šalių politikus. Visgi tai laikoma simboliniu žingsniu, nes nėra tikimasi, kad šie politikai artimiausiu metu vyks į Rusiją. Rusijos valdžios institucijos kaltina Baltijos šalių pareigūnus paminklų sovietų kariams griovimu.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, į sąrašą, be kita ko, buvo įtraukta Estijos premjerė Kaja Kallas ir Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys.

Rusijos invazijos į Ukrainą akivaizdoje Latvija paskelbė dekretą, kuris numato iki 2022 m. lapkričio 15 d. pašalinti visus objektus, kurie šlovina totalitarinius režimus. Dekretu taip pat konkrečiai nusitaikyta į didžiulį sovietų pergalės obeliską Rygoje. Teigiama, kad tuo metu už tai balsavę parlamento nariai buvo įtraukti į „ieškomų“ asmenų sąrašą.

Premjerė Evika Silina pareiškė, kad Latvijos vyriausybė Rusijos veiksmus laiko neteisėtais ir politiškai motyvuotais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją