Centrinis bankas gavo visiškai sukomplektuotas visų nominalų euro banknotų atsargas, o per Kalėdas į Latviją buvo atgabentos ir euro monetų partijos.

"Būtinas eurų kiekis jau Latvijoje", - pranešė A. Ruselis, pažymėjęs, kad eurai bus toliau pristatomi bankams.

Kaip pabrėžė A. Ruselis, dabar labai svarbu užtikrinti netrikdomą mokėjimo sistemos darbą nuo pat pirmos euro įvedimo dienos.

Manoma, kad pertrauka internetinio banko ir vidaus bankų sistemose truks ilgiausiai iki sausio 1 d. 12.00 val. Tarpbankinių mokėjimų sistema atnaujins darbą sausio 2 d.

Bankomatai dirbs jau po pirmos valandos naujametinės nakties, atsiskaitant banko kortelėmis gali būti trumpalaikių trikdymų.

Latvija prisijungs prie euro zonos 2014 metų sausio 1 dieną.

Latvijos prezidentas: lato pakeitimas euru tapo tikrove

Latvijos prezidentas Andris Berzinis apgailestauja, kad daugiau nebus lato, bet kartu ragina latvius įsisąmoninti, kad euro įvedimas tapo tikrove.

"Tai realybė, ir mes matome, kaip prieš mus atsiveria pasaulis. Euro įvedimas - tai dar viena laisvės pakopa", - sakė prezidentas interviu radijo stočiai SWH.

Kadangi euro įvedimo tikslas įgyvendintas, dabar vyriausybės laukia nauji uždaviniai.

"Pamatai padėti. Latvija užima savo vietą pasaulyje, ir būtina tik pasistengti tai išnaudoti", - sakė A. Berzinis.

"EUobserver": tik penktadalis latvių džiaugiasi euro įvedimu

Penktadalis Latvijos gyventojų palankiai vertina perėjimą nuo lato prie euro nuo 2014 metų sausio 1 dienos, skelbia "EUobserver".

Latvijoje, kurioje gyvena du milijonai žmonių, didelė dalis gyventojų netiki vyriausybės pažadais, esą, tapusi 18-ąja euro zonos šalimi, Latvija įgis didesnį investuotojų pasitikėjimą, prekyba su kitomis bloko šalimis bus paprastesnė. Didžioji dalis gyventojų baiminasi, kad, įsivedus eurą, pakils kainos.

Estijoje kainos, įsivedus eurą, pakilo tik 0,2-0,3 proc., neseniai sakė Latvijos finansų ministras Andris Vilkas, kalbėdamas apie savo šiaurinę kaimynę, kuri eurą įsivedė 2011 metais.

Vidurnaktį, pirmosiomis Naujųjų metų minutėmis, iš posto pasitraukiantis Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis išsiims pirmuosius euro banknotus iš bankomato Rygoje, taip pažymėdamas prisijungimą prie euro zonos.

2008-2009 m. Latvija išgyveno sunkią finansinę krizę ir patyrė vieną giliausių recesijų pasaulyje, kai šalies BVP susitraukė beveik 25 proc. per dvejus metus.

Vadovaujant V. Dombrovskiui, Latvijos BVP augimas 2011 metais buvo sparčiausias visoje ES, o 2012 metais išaugo 5 proc. 2013 metais prognozuojamas 4 proc. prieaugis. Neseniai Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi sakė AFP agentūrai, kad Latvija yra "pavyzdinis modelis, kiek tai susiję su finansų sureguliavimu".

"Nordea" banko ekonomisto Andrio Strazdo nuomone, prisijungti prie euro zonos padėjo griežto taupymo priemonės, tarp jų - valstybinio sektoriaus karpymas ir algų bei pensijų sumažinimas trečdaliu - tokios priemonės kitose Europos šalyse sunkiai įsivaizduojamos.

"Latvija ir jos žmonės pademonstravo itin didelį lankstumą", - sakė jis AFP, tuo tarpu kiti ekspertai pastebi, kad kartėlis dėl itin griežtų priemonių paaiškina, kodėl tokia nedidelė latvių dalis palaiko euro įvedimą.