Ir ne į teatrą ar vakarienę su draugais – Kremliaus vadovas priverčia laukti pačius svarbiausius pasaulio veikėjus. Vienus pusvalandį, kitus net ir keturias valandas. Kodėl jis taip daro, klausia iDNES.cz.

V. Putino įprotis vėluoti vėl atsidūrė dėmesio centre, kai Rusijos prezidentas praėjusį pirmadienį privertė laukti popiežių Pranciškų. 50 minučių. Pats pontifikas laukė šiltai, tačiau jo žmonės visas tas 50 minučių praleido gatvėje ir jiems buvo pakankamai šalta.

Žiniasklaidoje vėliau pasirodė informacija, kad V. Putiną Romoje užlaikė rusų grupės „Pussy Riot“ šalininkai. Dvi šios grupės narės už prieš V. Putiną nukreiptą kūrinį, kurį užpernai atliko Kristaus išganytojo katedroje, šiuo metu sėdi kalėjime. Pasklido kalbos, kad „Pussy Riot“ šalininkai organizavo protesto akciją priešais Romos viešbutį, kuriame apsistojo Rusijos vadovas. Tuo tarpu Kremlius iškart pranešė: „Jis jokiame viešbutyje nebuvo apsistojęs“.

Prieš kelias dienas BBC Rusijos skyrius pažymėjo, kad, nepaisant visko, italų žiniasklaida šį įvykį priėmė ramiai. Galbūt todėl, kad temperamentingoje italų kultūroje kažkoks vėlavimas ypatingo vaidmens neatlieka.

Žinoma, jau tradiciniu tapęs V. Putino vėlavimas ne visada sutinkamas taip supratingai. Kai Rusijos prezidentas privertė pusę valandos laukti Pietų Korėjos prezidentą, laikraštis „Korea Times“ išėjo su antrašte „Pone Putinai, kitą kartą atvykite laiku“. Pietų korėjiečius pribloškė tai, kad ir taip vėluojantis Rusijos vadovas pakeliui pas Pietų Korėjos prezidentą dar užsuko pas Rytų kovos menų meistrus.

Beje, tai yra pagrindinė problema. Per (beveik) keturiolika buvimo valdžioje metų jau visi spėjo sužinoti, kad V. Putinas nuolat vėluoja. Bet kodėl jis taip elgiasi?

Pirmas paaiškinimas – tiesiog jis toks yra. Nuolatinis „vėluotojas“. Galų gale, ir jo (dabar jau buvusi žmona) Liudmila tvirtina, kad Vladimiras Vladimirovičius ir jaunystėje nuolat vėluodavo į pasimatymus.

Antras paaiškinimas – V. Putinas svarbiems susitikimams ruošiasi taip kruopščiai, kad kartais tiesiog pamiršta juos ir atvyksta per vėlai. Bent jau taip Rusijos laikraščiui „Moskovskij komsomolec“ paaiškino prezidento aplinkos atstovas.

„Prieš svarbius susitikimus Vladimiras Vladimirovičius detaliai peržiūri klausimus, kurie bus sprendžiami. Labai dažnai jis iš naujo tikrina informacijos šaltinius, pasineria į darbą, dėl ko galiausiai pavėluoja“, - aiškino šaltinis leidiniui „Moskovskij komsomolec“.

Žinoma, yra ir trečias paaiškinimas. Pats dažniausias ir pats tikėtiniausias. Vladimiras Putinas specialiai verčia žmones jo laukti. Tai tokia jo „caro“ stiliaus maniera. Tai būdas parodyti kitai pusei, kas čia svarbus. Kaip teigia politologas Dmitrijus Abramovas, V. Putinas elgiasi pagal taisyklę: „Kol Rusijos caras gaudo žuvį, Europa gali ir palaukti“.

Pastarąją teoriją patvirtina ir tas faktas, kad V. Putinas neverčia visų laukti vienodai ilgai. Štai į susitikimą su Anglijos karaliene Elžbieta II jis atvyko pavėlavęs vos keturiolika minučių, Vokietijos kanclerę Angelą Merkel pernai metais privertė laukti 40 minučių, o JAV valstijos sekretorių Johną Kerry – tris valandas. Kažkada Ukrainos premjerė Julija Tymošenko laukė dar ilgiau.

Negana to, V. Putinas kartais net neslepia savo vėlavimo priežasčių. Pernai metais vykdamas į susitikimą su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi į Krymą pakeliui V. Putinas sustojo baikerių klube „Nakties vilkai“. Dėl to, kaip pranešė BBC, V. Putinas vėlavo į susitikimą keturias valandas.