Rusijos valstybės remiamo kanalo RT vadovė Margarita Simonian penktadienį paskelbė 38 minučių trukmės garso įrašą, kuriame, jos teigimu, Vokietijos kariuomenės karininkai aptaria smūgių Krymui sudavimą.

„Tiriame, ar nebuvo perimtas ryšys karinių oro pajėgų sektoriuje“, – AFP sakė Vokietijos gynybos ministerijos atstovė spaudai.

Įraše girdimos diskusijos apie galimą Ukrainos pajėgų naudojimąsi Vokietijoje pagamintomis raketomis „Taurus“ ir jų galimą poveikį. Taip pat ten kalbama apie raketų nukreipimą į tokius taikinius kaip tiltas per Kerčės sąsiaurį, jungiantis Rusijos žemyninę dalį su aneksuotu Krymu.

Diskusijose taip pat aptariamas Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos Kyjivui suteiktų raketų naudojimas.

Ekspertai, su kuriais konsultavosi žurnalas „Der Spiegel“, sakė manantys, kad įrašas yra autentiškas.

„Jei ši istorija pasirodys esanti tiesa, tai būtų labai problemiškas įvykis, – transliuotojui RND sakė Žaliųjų partijos politikas Konstantinas von Notzas. – Kyla klausimas, ar tai vienkartinis incidentas, ar struktūrinė saugumo problema.“

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareikalavo, kad Vokietija „nedelsdama“ pateiktų paaiškinimus dėl diskusijos. „Bandymai išvengti atsakymų į klausimus bus laikomi kaltės pripažinimu“, – pareiškė ji.

„Prisiekę priešai“

„Mūsų amžini varžovai vokiečiai vėl virto prisiekusiais mūsų priešais“, – „Telegram“ rašė buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, dabar Saugumo tarybos ir Užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas.

„Pažiūrėkite, su kokiu kruopštumu ir detalėmis (vokiečiai) aptaria smūgius mūsų teritorijai tolimojo nuotolio raketomis, renkasi taikinius ir tariasi, kaip padaryti didžiausią žalą mūsų tėvynei ir mūsų žmonėms“, – sakė jis.

Vokietija patiria vis didesnį spaudimą aprūpinti Ukrainą raketomis „Taurus“, galinčiomis skristi 500 km, nes Kyjivas stengiasi atremti Rusijos invaziją.

Prancūzija ir Didžioji Britanija tiekia Kyjivui raketas SCALP arba „Storm Shadow“, kurių abiejų veikimo nuotolis yra apie 250 km.

Tačiau praėjusią savaitę Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Vokietija negali kopijuoti Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos žingsnių siunčiant Ukrainai ilgojo nuotolio raketas ir remiant ginkluotės sistemos dislokavimą.

Kai kas tai suprato kaip požymį, kad Prancūzijos ir JK pajėgos remia Ukrainai tiekiamų sparnuotųjų raketų kontrolę. Londonas iš karto paneigė, kad taip yra.

Vokietijos opozicinių konservatorių atstovas Roderichas Kiesewetteris įspėjo, kad gali būti nutekinti ir kiti įrašai. „Neabejotinai bus perimta daug kitų pokalbių, kurie vėliau gali būti nutekinti, Rusijai siekiant naudos“, – sakė jis transliuotojui ZDF.

Galima daryti prielaidą, kad „Rusija sąmoningai nutekino pokalbį būtent dabar, turėdama konkretų tikslą“, t. y. „užkirsti kelią raketų „Taurus“ perdavimui“, sakė jis.

Pasak „Der Spiegel“, vaizdo konferencija vyko ne slaptame vidiniame kariuomenės tinkle, o „WebEx“ platformoje.

Scholzas pažadėjo atlikti tyrimą

Vokietijos kancleris O. Scholzas šeštadienį pažadėjo greitai išsiaiškinti situaciją, kai Rusija paviešino Vokietijos karinių oro pajėgų karininkų pokalbio apie paramą Ukrainai įrašą.

Kalbėdamas vizito Vatikane metu, jis apibūdino tai kaip „labai rimtą dalyką“.

O. Scholzas ne kartą yra atmetęs galimybę tiekti Ukrainai raketas „Taurus“, nepaisant daugkartinių Kyjivo prašymų, ir motyvavęs tuo, kad baiminasi, jog Vokietija gali būti dar labiau įtraukta į karą, kurį 2022 m. vasarį pradėjo Kremlius.

Garso įraše taip pat yra diplomatiniu požiūriu jautri užuomina apie britus, Ukrainoje turinčius „keletą žmonių“, susijusių su jų sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“ dislokavimu šalyje.

Ši užuomina pasirodė po to, kai JK kilo pasipiktinimas dėl to, ką Londonas pavadino ankstesniu O. Scholzo nesantūrumu.

Šeštadienį dpa korespondento paklaustas apie galimus diplomatinius padarinius dėl perimto Bundesvero pokalbio, O. Scholzas atsakė: „Todėl dabar tai aiškinamasi labai kruopščiai, labai intensyviai ir labai greitai. Tai padaryti būtina.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)