Jos duomenimis, dar du Kinijos laivai yra akvatorijoje, kuri ribojasi su zona prie Senkaku. Be to, viename iš laivų yra įrenginys, panašus į automatinę patranką.

Liepos 5 d. Japonijos vyriausybė pareiškė Kinijai protestą dėl laivų įplaukimo į zoną prie salų. Tą pačią dieną Japonijos gynybos ministras Nobuo Kishis per spaudos konferenciją išsakė susirūpinimą dėl didėjančio Kinijos aktyvumo šiame regione, taip pat prie Taivano. „Mes ryžtingai ginsime savo teritoriją, teritorinius vandenis ir oro erdvę nuo mėginimų vienašališkai pakeisti status quo. Mes veiksime ryžtingai ir ramiai“, - teigė jis.

Tokijas paskelbė Senkaku savo teritorija 1895 metais, kai nugalėjo Kiniją kare ir užėmė Taivaną. Po Antrojo pasaulinio karo Japonija atsisakė teisių į Taivaną. Pekino nuomone, ji turi grąžinti ir Senkaku salas, kurias, kaip teigia KLR, Kinija valdė nuo XIV amžiaus. Japonijos vyriausybė atmeta tokias pretenzijas ir tvirtina, kad prijungimo metu šios salos buvo negyvenamos ir niekam nepriklausė.

Teritorinis ginčas dėl negyvenamo Senkaku salyno paaštrėjo, kai Tokijas 2012 metų rugsėjį paskelbė išpirkęs šias salas iš jų privačių savininkų, Japonijos piliečių. Po to Kinijoje prasidėjo masinės antijaponiškos demonstracijos, per kurias buvo niokojami japonų restoranai ir įmonės. Nuo to laiko Kinijos laivai nuolat kursuoja netoli ginčijamo salyno ir demonstratyviai įplaukia į jo pakrantės zoną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją