„Bendradarbiaudama su Gajanos gynybos pajėgomis, JAV pietinė vadavietė gruodžio 7 dieną Gajanoje vykdys skrydžių operacijas“, – sakoma JAV ambasados Gajanoje pareiškime, kuriame pažymima, kad skrydžiai yra „įprastinio įsipareigojimo“ stiprinti abiejų šalių saugumo partnerystę dalis.

Dėl naftos turtingo Esekibo regiono, kurį daugiau nei šimtmetį kontroliuoja Gajana, bet į kurį pretenduoja ir Venesuela, neseniai kilo pasienio nesantaika.

Teritorinis ginčas dėl Esekibo, kuris apima maždaug du trečdalius Gajanos teritorijos, paaštrėjo po to, kai 2015 metais bendrovė „ExxonMobil“ jame aptiko naftos.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro pastarosiomis dienomis padidino spaudimą, kai praėjusį sekmadienį vykusiame referendume dėl Esekibo likimo sulaukė didžiulės paramos.

Esekibo regione gyvena 125 000 iš 800 000 Gajanos gyventojų.

Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) Hagoje vyksta teisminis ginčas dėl to, kur turėtų būti regiono ribos.

JT Saugumo Taryba posėdyje aptars Gajanos ir Venesuelos nesutarimus dėl Esekvibo

Remiantis oficialia darbotvarke, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį, paprašius Gajanai, surengs posėdį už uždarų durų, kuriame aptars didėjančią įtampą tarp Gajanos ir Venesuelos dėl Esekvibo regiono.

Laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, Gajanos užsienio reikalų ministras Hugh Todd‘as paprašė Tarybos vadovybės „skubiai sušaukti posėdį“, kuriame būtų galima aptarti nesutarimus dėl Esekvibo – Gajanos administruojamo naftos turtingo regiono, į kurį pretenduoja Venesuela.